16 Октомври 2025четвъртък11:38 ч.

Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация, заяви министър Стела Балтова след срещата

Заведенията искат да работят без вечерен час с клиенти със "зелен сертификат"

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 449

Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус клиенти, а допълнителните 70 млн. лв. от актуализацията на бюджета да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това поиска туристическият бранш на срещата с премиера Стефан Янев и министрите на туризма Стела Балтова, на финансите Валери Белчев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева. Двете страни се разбраха след 10 дни да направят нова среща. Дотогава браншът и управляващите трябва да намерят общо решение как да продължи бизнесът да работи безопасно и да се насърчи ваксинацията. До взимането на решение "ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията след срещата. Това означава, че няма да се спазва единственото ограничение за работа до 23 часа.

В следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и без нарушения. Според него решението за това е да се разреши на заведенията да работят без ограничения с клиенти, които притежават т.нар. "зелен сертификат" - ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че предвидените за бранша 70 млн. лв. в актуализацията на бюджета трябва да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това може да стане, като всеки, който се ваксинира, получи ваучер от 100 лв., който сам да реши как да използва за туристически услуги. Ако тези средства не се използват за стимулиране на ваксинацията, те биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма, смята Карастоянова.

Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация, каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата. "Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход, така че и туристическият бранш да бъде в добра кондиция, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин", каза премиерът Стефан Янев.

 

 

 

Сътресение в управлението

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 193

Близките на загинал в "Елените" ще съдят държавата за 1,4 млн. лева

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 193

Безработицата през септември остава ниска

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 193

Не питайте изкуствения интелект къде да влагате парите си

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 193

Внос на евтини картофи затруднява родните производители

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 193

Въпреки намаленията, за българите е скъпо в Банско

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 193

МВФ очаква ускоряване на растежа у нас

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 193

Пелегрини критикува София заради Скопие

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 193

Гърция сваля цените на над 2000 стоки

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 193

ЕС включи пчелите в застрашените видове

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 193

Германия с нов закон за военната служба

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 193

Позиция на ИБ на БСП

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 193

Кой разочарова Тръмп?

автор:Юри Михалков

visibility 94

/ брой: 193

Отборче

автор:Владимир Николов

visibility 84

/ брой: 193

Поскъпването на златото бие инфлацията 2 поредни години

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 193

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ