28 Октомври 2021четвъртък04:40 ч.

Затваряне на границата за бежанци иска Борисов

Дъблинският регламент не работи, не се случва опитът за по-справедливо разпределяне на мигрантите, каза лидерът на БСП Михаил Миков

/ брой: 10

автор:Милена Николова

visibility 1256

Да се затвори границата на ЕС и да се спре притокът на бежанци към Европа и докато не се реши въпросът с дошлите до момента, нови да не се приемат. Това обяви като позиция на правителството в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. Това изявление от парламентарната трибуна той направи в отговор на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков по темата по време на блицконтрола.
"Дъблин" не работи, призна Борисов, подтикнат от Миков да оцени Дъблинския регламент и прилагането му. Михаил Миков попита каква е позицията на България за справедливото разпределяне на бежанците. "Публичната, а и на самия Съвет моя позиция е била незабавно да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа, които са разселвани, други, които ще бъдат интегрирани, и тези, които действително бягат от смъртта и от тези, които ги преследват, за тях - да, но другите да бъдат връщани по родните им места", заяви Борисов. Той посочи, че България е подкрепила квотите, но по думите му и те няма как да сработят.
"Ние тогава трябва да правим затвор. Имаме много случаи от нашите бежански центрове, по 5-7 пъти задържаме хора, бягат, връщат се обратно... Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат", каза Борисов. Според него последните събития са показали, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани. "Виждате и на нашата граница, това, което задържаме, са главно афганистански граждани. Много е трудно да интегрираш такъв човек в демокрация, където отношението към половете е различно от тяхното възпитание", добави премиерът. Той похвали правителството на Пламен Орешарски, че е направило оградата по границата.
В дуплика Михаил Миков посочи, че е ясно, че "Дъблин" не работи и че опитът за пропорционално и по-справедливо отношение също не се случва. Той настоя Борисов не само да стои по време на обсъжданията в Брюксел, но и да заяви открито тази своя позиция. Според Миков позицията ни трябва да бъде сходна с румънската и хърватската, защото сме извън Шенген.
"Бе прието решение за сключване на договор между ЕС и Турция и предоставяне на 3 млрд. евро за една година, а също за преразпределяне в рамките на 4 години на 400 000 сирийски бежанци от Турция към ЕС", обясни лидерът на БСП. В същото време в ЕС вървят сериозни дискусии по промяна на регламента от Дъблин и за връщане в първата страна, в която са влезли бежанците, каза Миков. Според него има риск, ако се ревизира регламентът от Дъблин, с оглед процесите, които се случват в момента в Германия, която ги е канила, натискът към България, не само откъм Турция, да се усили.
"По въпроса за границите е редно да имаме европейска солидарност и ние трябва да поставим въпроса", каза Миков. "Ситуацията тук може да стане много тежка", предупреди лидерът на левицата.

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ