Здраве
Защо на едни горчивото горчи, а на други - не
/ брой: 97
Грейпфрутът, брюкселското зеле и цикорията са полезни продукти, но за повечето хора те имат горчив вкус. Откритието на учени от Постдамския институт за храненето (DIFE) под ръководството на Волфганг Мейерхоф дава обяснение на феномена.
Установено е, че човешките клетки, които са чувствителни към горчивия вкус, не си приличат една на друга. Всяка клетка има от 4 до 11 рецептора, чувствителни към горчивината. По този начин всяка от тях разпознава само няколко вида горчивина, а не всичките, както се смяташе досега. И всичко зависи от това какви клетки преобладават в организма на всеки човек.
По този начин специалистите за първи път успяват да обяснят разликите във вкусовите предпочитания на хората на молекулярно ниво.
Преди се смяташе, че чувствителните към горчивината рецептори не предпазват от отровните вещества. Изхождайки от това, че горчивото е опасно, хората си изграждат свое (често пъти погрешно!) мнение за здравословното хранене.
"Парадоксалното е, че тези сведения не се потвърждават в практиката. Хората не знаят, че за здравословна те често смятат богатата на калории храна, която в действителност е истинската причина за наднорменото тегло", казва Майк Беренс, един от авторите на изследването.
Германските учени концентрират своето внимание върху биологичните механизми, които предопределят вкусовите предпочитания. Тяхната главна, но все още далечна и трудно достижима, цел е да променят вкуса на здравословната храна, т.е. да я направят по-приятна.