23 Юни 2024неделя21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изпитът за ловци поскъпва

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 3253

Министерството на земеделието предлага увеличение на таксите за провеждане на изпит за ловци, става ясно от промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и опазване на дивеча.
Така ще се увеличи размерът на таксите за полагане на изпит за придобиване право на лов, като се завиши техния размер за теоретичния и практическия изпит, съобразно разходите, които прави административния орган по тяхното предоставяне.
Проектът предвижда таксата за полагане на теоретичен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лв. на 60 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средно годишно (за последните три години) са положили теоретичен изпит 4153 кандидат ловци.
Промяна се налага и в размера на таксата за полагане на изпит за придобиване право на лов, като таксата за практическия изпит да се промени от 25 лв. на 35 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средно годишно (за последните три години) са положили практически изпит 3 318 кандидат ловци, поради факта, че не всички явили се кандидат ловци са издържали теоретичния изпит.
Част от теоретичния изпит ще се провежда чрез попълване на електронен тест на предоставен от изпитната комисия таблет. Изпитната комисия се състои от експерти с необходимото образование и познания в областта на ловното стопанство. Продължителността на изпита е над 3 часа. Практическият изпит е с доста по-кратка продължителност и се провежда от други лица, притежаващи необходимата квалификация за боравене с ловно оръжие, следящи за успешното и безопасно провеждане на изпита.
Изпълнителната  агенция по горите всяка година издава средно по 3709.  удостоверения за придобито право на подборно ловуване и дубликати. За издаването им в сега действащата тарифа са предвидени такси съответно по 1 лв. за удостоверение и по 0,50 лв. за дубликат, като техния размер не покриват разходите за предоставяне на административната услуга.
В проекта е предвидено за издаване на удостоверение за придобиване право на подборно ловуване, както и за дубликат на удостоверението да се събира такса в размер на 5 лв.
За останалите издавани удостоверения, разрешителни, позволителни и др. писмени документи, се запазва размерът на събираните до сега такси.

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 323

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1168

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1049

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1296

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1084

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1283

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1150

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1124

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1169

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ