07 Май 2024вторник13:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Защо на едни горчивото горчи, а на други - не

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 98

Грейпфрутът, брюкселското зеле и цикорията са полезни продукти, но за повечето хора те имат горчив вкус. Откритието на учени от Постдамския институт за храненето (DIFE) под ръководството на Волфганг Мейерхоф дава обяснение на феномена.
Установено е, че човешките клетки, които са чувствителни към горчивия вкус, не си приличат една на друга. Всяка клетка има от 4 до 11 рецептора, чувствителни към горчивината. По този начин всяка от тях разпознава само няколко вида горчивина, а не всичките, както се смяташе досега. И всичко зависи от това какви клетки преобладават в организма на всеки човек.
По този начин специалистите за първи път успяват да обяснят разликите във вкусовите предпочитания на хората на молекулярно ниво.
Преди се смяташе, че чувствителните към горчивината рецептори не предпазват от отровните вещества. Изхождайки от това, че горчивото е опасно, хората си изграждат свое (често пъти погрешно!) мнение за здравословното хранене.
"Парадоксалното е, че тези сведения не се потвърждават в практиката. Хората не знаят, че за здравословна те често смятат богатата на калории храна, която в действителност е истинската причина за наднорменото тегло", казва Майк Беренс, един от авторите на изследването.
Германските учени концентрират своето внимание върху биологичните механизми, които предопределят вкусовите предпочитания. Тяхната главна, но все още далечна и трудно достижима, цел е да променят вкуса на здравословната храна, т.е. да я направят по-приятна.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2053

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2008

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1816

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2123

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2351

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1897

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1939

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2199

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1996

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2148

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ