05 Август 2021четвъртък08:38 ч.

Защо фестивали?

Българската фестивална асоциация събира експерти на международна конференция

/ брой: 255

автор:Дума

visibility 11

Първата международна конференция на Българската фестивална асоциация под името "Защо фестивали?" ще се състои на 2 и 3 ноември в зала 8 на Националния дворец на културата, съобщи Красимира Тотева.
Основната цел на БФА е конференцията да се превърне в традиция, като организаторите се надяват подобни форуми да допринесат за подобряването на диалога между фестивалите и местната и националната власт. Сред темите на конференцията, организирана с подкрепата на фондация "Америка за България" и домакинството на НДК, са въпроси като ролята на фестивалите за икономическото и културното развитие на градовете, как може по-продуктивно и успешно фестивалите да работят с публичните власти на местно и национално равнище, кои са най-добрите практики в Европа.
В конференцията ще вземат участие представители на най-големите фестивали, провеждани в България, водещи специалисти и експерти в сферата на фестивалното дело и представители на институционалната власт у нас и в Европа. Сред чуждестранните лектори са Биляна Здравкович, президент на Сръбската фестивална асоциация и член на УС на Европейската фестивална асоциация, Питър Инкей, директор на Будапещенската обсерватория за финансиране на културата в Източна и Централна Европа, Ернст Волер, общински съветник и председател на Комисията по култура във Виена и Хуго да Грийф, бивш генерален секретар на Европейската фестивална асоциация.
От българска страна участие ще вземат Йорданка Фандъкова - кмет на София, която ще открие конференцията, Тодор Чобанов - зам.-кмет, Димитър Николов - кмет на Бургас, Таня Христова - кмет на Габрово, мениджърите на най-успешните фестивали в България: Васил Димитров - председател на УС на БФА (Европейски музикален фестивал, "София джаз пик"), Асен Асенов - директор на "Sofia Dance Week", "Sofia Design Week", "Sofia Architecture Week", "Sofia Contemporary", Стефан Китанов - директор на "София филм фест", Мартин Кадинов - директор на "ON!Fest", и др.
БФА е учредена през юли и до момента в нея членуват 14 фестивала. Основните посоки на дейност на БФА са защита на интересите на фестивалите пред публичните власти на местно, национално и европейско ниво и цялостно застъпничество за подобряване на средата за развитие на фестивалите в България, стимулиране и подпомагане на международното културно сътрудничество и по-специално създаване на нови възможности за обмяна на добри практики и партньорства между фестивалите в България и по света.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ