Здраве
Защо да ядем праскови?
/ брой: 140
Навярно мнозина биха отговорили: "Защото са вкусни." Но очевидно експертите по здравословно хранене могат да представят поне половин дузина, доказани от науката, ползи от този плод.
Само една средна праскова има до 13,2% от витамин С, от който човек се нуждае всеки ден.
Прасковите помагат за подобряване на зрението, защото съдържат антиоксидант, наречен бета-каротин. Той се превръща във витамин А, който е ключов за доброто зрение.
Една средна праскова може да осигури от 6 до 9% от фибрите, необходими на тялото всеки ден. Храните с високо съдържание на фибри могат да предпазят човек от проблеми като диабет, сърдечни заболявания, колоректален рак. И, не на последно място, от запек.
Една праскова има по-малко от 60 калории, а над 85% от нея са вода. Това я прави засищаща храна, която се грижи за оптималното тегло на човек.
Високото съдържание на калий в този плод може да помогне за балансиране на ефектите от диета с високо съдържание на сол, като помага за понижаване на кръвното налягане. Дневно човек се нуждае средно от около 4700 мг калий, а една средна праскова съдържа до 285 мг.
Колкото и да са сладки, прасковите могат да помогнат за поддържането на здрави зъби, тъй като имат флуор. Този минерал помага на човек да се отърве от микробите в устата, които могат да причинят кариес.