Защо да ядем праскови?
/ брой: 147
Не се заблуждавайте от малкия размер и нежната кожа на праскова - това е плод, който дава много на човешкия организъм. Само една праскова съдържа до 15% от витамин С, от който се нуждае човешкият организъм. Този витамин помага на тялото по-лесно да се лекуват раните, поддържа имунната система, а и му помага да се отърве от свободните радикали, които могат да увредят клетките.
Антиоксиданта бета-каротин, който придава на прасковите златисто-оранжевия цвят, тялото ни превръща във витамин А. Той е ключов за доброто зрение.
Една средна праскова може да ни даде 9% от фибрите, от които тялото се нуждае. А храните с високо съдържание на фибри могат да предпазят от диабет, сърдечни заболявания и колоректален рак. Прекият резултат от достатъчно фибри е предотвратяването на запек.
Една средна праскова съдържа по-малко от 60 калории, защото 85% от прасковата е вода. А и яденето на храни с високо съдържание на фибри отнема ви повече време, което ни засища и ни кара по-дълго да не почувстваме глад.
Високото съдържание на калий в този плод спомага за балансиране на ефектите от храните с високо съдържание на сол. Калият може да понижи кръвното налягане. Човек има нужда от около 4700 мг калий дневно, а една средна праскова дава 250 мг.
Колкото и да са сладки, прасковите помагат за поддържането на здрави зъби, защото съдържат флуор - минерал, който има в пастата за зъби и помага да се отървете от микробите в устата.