27 Септември 2024петък01:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо да ядем праскови?

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 1912

Не се заблуждавайте от малкия размер и нежната кожа на праскова - това е плод, който дава много на човешкия организъм. Само една праскова съдържа до 15% от витамин С, от който се нуждае човешкият организъм. Този витамин помага на тялото по-лесно да се лекуват раните, поддържа имунната система, а и му помага да се отърве от свободните радикали, които могат да увредят клетките.

Антиоксиданта бета-каротин, който придава на прасковите златисто-оранжевия цвят, тялото ни превръща във витамин А. Той е ключов за доброто зрение. 

Една средна праскова може да ни даде 9% от фибрите, от които тялото се нуждае. А храните с високо съдържание на фибри могат да предпазят от диабет, сърдечни заболявания и колоректален рак. Прекият резултат от достатъчно фибри е предотвратяването на запек.

Една средна праскова съдържа по-малко от 60 калории, защото 85% от прасковата е вода. А и яденето на храни с високо съдържание на фибри отнема ви повече време, което ни засища и ни кара по-дълго да не почувстваме глад.

Високото съдържание на калий в този плод спомага за балансиране на ефектите от храните с високо съдържание на сол. Калият може да понижи кръвното налягане. Човек има нужда от около 4700 мг калий дневно, а една средна праскова дава 250 мг.

Колкото и да са сладки, прасковите помагат за поддържането на здрави зъби, защото съдържат флуор - минерал, който има в пастата за зъби и помага да се отървете от микробите в устата.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ