27 Март 2023понеделник06:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Актуално

Заразява ли коронавирусът пазара на имоти

Търсенето на жилища все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма

/ брой: 70

автор:Евгени Гаврилов

visibility 6518

Как пандемията ще се отрази върху пазара на недвижими имоти у нас? Оказва се, че на този въпрос едностранен отговор няма. Безпрецедентната ситуация в страната провокира логично въпросите: Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока? 

Трудна прогноза

Според Майя Катанска от "Катани Инженеринг" последиците от коронавируса са трудно предвидими. Тя признава, че е възможно да се стигне до застой, вероятно дългосрочен. "Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си", казва тя. Катанска е убедена, че имотният пазар, който през годините е минавал през кризи, ще оцелее и този път. Въпреки ширещата се пандемия, търсенето на жилищни имоти все още остава по-голямо от предлагането и спад на цените засега не се очертава, коментираха от Асоциацията на строителните предприемачи. Строителният сектор продължава да работи и не вижда предпоставки за поевтиняване на жилищата, твърдят от организацията.

Чувствително по-малък брой клиенти предприемат огледи или подписват договори за покупка на имот, притеснени от непредвидимата финансова ситуация или дори от ограниченията за придвижване и опасенията от заразата, казва председателят на браншовата асоциация Георги Шопов. Според него има намаляване на интереса именно от страха от контакт, ходене в офис, а един апартамент не може да бъде избран и купен, без да бъде огледан, без да се отиде в офиса на фирмата и да се запознаят с документите. И се наблюдава спад на броя клиенти, които идват да подпишат договор или да направят оглед. 

Възможност

Към момента обаче клиентите успяват да обслужват своите кредити. Закъснения в разплащанията към инвеститорите-търговци няма. "Предлагането в момента продължава да е по-малко от търсенето, което е определящо за цената. Независимо от ситуацията в момента, спад на цените няма от какво да дойде. Няма излишни свободни жилища на пазара", твърди Шопов.

Сегашната ситуация ще има отрицателен ефект върху пазара, посочват от "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield Forton) за България и Македония. Компанията очаква по-осезаемо отражение на настоящата ситуация върху имотния пазар през следващите тримесечия. Прогнозите в краткосрочен план включват забавяне на активността на наематели и купувачи. Заради чисто физическите ограничения, които налагат властите и здравните органи, много компании ще отложат плановете си за разрастване, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, за да си гарантират спокойствие в по-трудните периоди, твърдят от фирмата. Според търговците се очаква те да забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката. При нея е напълно логично продавачи и купувачи да се въздържат от действия. Дори и да има търсене и предлагане, от 13 март дейността на нотариалните кантори е силно ограничена и те правят само спешни и неотложни заверки. Сделките за покупко-продажби са стопирани и от забраната за събиране на хора, трудността да се набавят необходимите документи, включително и осигуряването на кредитиране.

"Не е страшно, ако сделките на имотния пазар спрат за няколко месеца", коментира Страхил Иванов от "Явлена". Според него имотите са като храната, защото освен да се хранят, хората имат нужда и къде да живеят. "Този пазар е вечен и няма да се промени тотално. Да, забавя се, но не спира", коментира Иванов пред Блумбърг тв. Брокерите отбелязват, че в първите две седмици на извънредното положение в големите градове пазарът е напълно замрял, но по Черноморието се забелязва повишена активност.

Превъзбуждане

Мъртвото време сега ще се използва от строители и инвеститори за довършване на изостанали проекти, е всеобщото мнение в бранша. А такива обекти има много. "В последните три години пазарът беше доста превъзбуден, особено в столицата, където от 5 милиона квадратни метра жилищна площ само 3,4% са въведени в експлоатация", посочва Страхил Иванов.

Липсата на свежи пари обаче ще накара много строителни предприемачи да свалят цените на част от жилищата, за да ги продадат възможно по-бързо и да си осигурят ресурс за довършване на обектите. "Това ще бъдат принудени да направят тези, които не са обезпечили строителството си поне до Акт 15, а те са основно в София", казва Иванов. 

Всеобщо понижение на цените на имотите обаче браншът не очаква. "Ако строителен предприемач има 100 апартамента, той би пуснал 20 от тях на 10% по-ниска цена, за да си довърши сградата. Но той е предвидил в своя бизнес план, че може да си го позволи", обяснява собственикът на "Явлена". Според него до замразяване на проекти ще прибегнат компании, които не са успели да направят достатъчно реални продажби. 

Доверие

"Най-сериозни проблеми ще имат тези, на които клиентите нямат доверие, както се е случвало при предишните кризи - фирмите с лъжливи оферти, заблуждаващи реклами и спекулативни цени първи фалират", казва шефът на "Явлена".

Подобно е мнението и на Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Ситуацията с коронавируса дава възможност на бизнеса с недвижими имоти да стане по-дигитален и да се изчисти от лоши практики, коментира той пред Investor.bg. Според Ганев не е странно в сектора да има фалити - най-вече на тези, които не са достатъчно подготвени и не искат да се променят. "В дългосрочен план имотите винаги са били актив, чрез който много лесно може да се премине през криза. Българите добре знаят това, те предпочитат този тип активи пред финансови инструменти като акции и облигации", отбелязва Ганев. 

Според НСНИ кризата е възможност държавните и общинските институции, а и бизнесът, по-бързо да преминат към дигитални услуги и отношения. Например подписване с електронен подпис без окончателна нотариална заверка на договори за посредничество, депозитни договори, договори за наем. НСНИ работи и в посока по-сериозно навлизане на виртуалните огледи и е отправило искане за предоставяне на оферти към всички компании, предлагащи такива услуги.

При наемите на жилища, офиси, магазини до месец се очаква вълна от предоговаряне на цените, прогнозира Страхил Иванов. Собственици на затворени заведения и магазини в моловете вече изпращат уведомления за форсмажор и искат отсрочка за наемите, защото нямат приходи.

Според представителите на бранша очакванията за спад на цените на имотите са нереалистични, тъй като всички икономически предпоставки за развит имотен пазар все още са налице - ниски банкови лихви, облекчения от страна на държавата и ЕС биха се отразили положително през периода на тази криза. Ако положението стане по-сериозно, може би ще има краткосрочен труден период и най-вероятно бързо възстановяване след него.

Отлага се откриването на новите хотели

Кризата с коронавируса отложи отварянето на два нови и един реновиран хотел в София във високия ценови сегмент.

Това са "Хаят", изграден на мястото на бившия хотел "Сердика" до паметника на Васил Левски, и "Гранд хотел Милениум" до НДК, който трябваше да отвори врати през април (и двата хотела са с пет звезди). През тази година трябваше да отвори врати и 4-звездният "Родина" до Руски паметник, но това няма да се случи. Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели в столицата, планирано за 2020 г., се отлага заради пандемията. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън", която е ексклузивен представител на "Кушман и Уейкфилд" за България и Македония. "След годините на ръст, които доведоха до навлизане на нови брандове на софийския пазар, сега се намираме в безпрецедентна ситуация. Икономическият живот е замрял и това рефлектира върху хотелските услуги. Кога и с какви темпове те ще се възстановят все още не може да се каже, защото на никого не е ясно колко ще продължи сегашното положение", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и хотелски услуги" във "Фортън".

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ