03 Юли 2020петък15:58 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Започват преговори за ускорен строеж на „Турски поток”

„Газпром” обещава доставки по тръбата от 1 януари догодина

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 491

България преговаря със строителя на "Турски поток" през страната - "Аркад", за ускорено изграждане на газопровода, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Преди дни тя обяви, че първите 11 километра ще бъдат построени още през октомври. Двете части на тръбата, за България и Турция, ще бъдат пуснати в експлоатация преди края на годината, обяви Дмитрий Хандога, зам.-началник на отдел "Газпром", цитиран от Russia Today. Той добави, че "Газпром" ще е готов да снабдява и България с газ по тръбата от 1 януари 2020 г. Въпроса дали това ще е възможно Хадога препрати към София. Не е ясно обаче как проектът ще бъде готов до края на годината. Договорът за него бе подписан на 18 септември. Той предвижда трасе от 474 км да се построи за 615 календарни дни.

По-рано от руската компания "Газпром" отново обявиха, че тръбата трябва да е готова до края на годината. И двете разклонения на газопровода "Турски поток" - за доставки до Турция и за европейските страни през България, ще бъдат пуснати в експлоатация преди края на тази година, обяви Дмитрий Хандога, заместник-началник на отдела за външна икономическа дейност на "Газпром", цитиран от руския телевизионен канал Russia Today.  Той добави, че "Газпром" ще е готов да снабдява и България с газ през тръбата от 1 януари 2020 г., а въпросът дали това ще е възможно препрати към българските власти. "Ще бъдем готови да ги снабдяваме с газ... Ако българите са готови да получат газ, съответно, ще има газ за тях", заяви представителят на "Газпром".

Според експерти обаче не е ясно как "Турски поток" през България ще бъде завършен до края на годината, тъй като договорът за 1.1 мрд. евро за изграждането на тръбата от саудитския консорциум "Аркад" беше подписан на 18 септември и влезе в сила от тази дата. В него е заложено 474-километровото трасе от границата ни с Турция до тази със Сърбия да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ