19 Май 2021сряда06:30 ч.

Започват консултациите за новата ЦИК

Публичното изслушване на предложенията ще се излъчва в реално време

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 791

След като БСП обяви, че днес ще върне мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, държавният глава веднага насрочи консултации с парламентарно представените партии за номинации за новия състав на ЦИК. Заради измененията в Изборния кодекс, приети миналата седмица от Народното събрание, президентската институция трябваше да подготви процедура, а след това Радев да назначи новите 15 члена на комисията, предложени от партиите. Спешното започване на срещите се налага, след като нито една от трите партии, получили мандат за съставяне на кабинет, не пое отговорността. Това означава, че трябва да бъде обявен служебен кабинет и да се насрочат предсрочни парламентарни избори. За целта обаче трябва и работеща ЦИК, тя ще е с петима членове по-малко, а партиите, които имат евродепутати, но не и народни представители у нас, губят правото си на квота в нея.

По новите правила ГЕРБ ще имат 4 души в ЦИК, "Има такъв народ" и "БСП за България" са с по трима, ДПС и "Демократична България" - двама, а "Изправи се! Мутри вън" - един. Радев вече е изпратил покани до парламентарните групи, а публичното изслушване на предложенията ще започне от 14 часа на "Дондуков" 2. То ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция. Всеки кандидат ще има 10 минути, за да представи мотивите и квалификацията си.

Кандидатите за членове на ЦИК трябва да имат диплома за магистър, като е препоръчително висшето им образование да е по право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. Те трябва да притежават удостоверение за юридическа правоспособност, ако висшето им образование е по специалност "Право". Комисия, назначена със заповед на главния секретар на президента, извършва проверка на представените документи за съответствие с изискванията за членове на ЦИК. Комисията ще представи на Радев доклад за дейността си в деня, следващ приключването на публичните консултации.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ