08 Април 2020сряда16:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Петър Курумбашев:

Започваме дебати за Национален парк "Българско Черноморие"

С мораториум стопираме сделките с държавни земи по морето, заяви народният представител от Коалиция за България

/ брой: 159

автор:Юлия Кулинска

visibility 28

Започваме задълбочени дебати във връзка с предложението за създаване на Национален парк "Българско Черноморие", обяви председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Петър Курумбашев. По думите му обхватът на територията ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Ще чуем становището на хората, които живеят в общините около Черно море, неправителствени организации, инвеститори, МРРБ и МОСВ, поясни той. Решението е за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони А и В по закона за устройството на Българското Черноморие, освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение, обясни Курумбашев. Той припомни, че от 2008 година в действие е законът за Черноморското крайбрежие, който има за цел да сложи ред по отношение на строителството и презастрояването му. "Една от неговите разпоредби вменява на правителството в максимални кратки срокове да проведе заснемане и изготвяне на цялостен план на Черноморието за разграничаване на зони, които са защитени територии, и по смисъла на закона урбанизирани зони, и това беше почти направено от правителството на Тройната коалиция. Беше избран изпълнител, бяха преминати всички процедури, но работата беше спряна от МРРБ в периода 2009-2010 година, когато г-н Плевнелиев беше министър. Остава открит въпросът защо? Могат да се правят много предположения във връзка със скандалите, които възникнаха през последната година, свързани именно със застрояване, по същество незаконно, на Българското Черноморие, каза депутатът.
Още през февруари-март ние внесохме проект за мораториум, който беше спрян от мнозинството на ГЕРБ в 41-ото НС, припомни Курумбашев. Той подчерта, че в предложението, гласувано вчера, е залегнало спиране на разпоредителните сделки в зона А и зона Б, които са на 100 метра от плажа и до 2 км от самия бряг. Налагаме този мораториум за срок до 12 месеца, за да не бъде някакво решение, което няма хоризонт, уточни шефът на екологичната комисия в парламента. Задължаваме МОСВ спешно да изготви необходимите кадастрални планове, като заснеме цялата територия по Българското Черноморие и също така да представи предложения за обхват на Национален парк "Българско Черноморие", отбеляза той.  Министерството трябва да предложи 5, 10 или 12 зони, в които да бъде създаден паркът, където степента на защита е много по-висока, отколкото за Натура 2000, уточни Курумбашев. "В случая става въпрос за спазване на закона, не за устройство на Българското Черноморие, а на закона за защитените територии. "Ние трябва да се научим как да привличаме туристи у нас и да си дадем отговор защо хората предпочитат Йелоустоун или парка "Крюгер". Имаме прекрасни природни дадености и наш дълг е да ги запазим за поколенията", категоричен е депутатът. Въпросът е дали искаме да запазим температурата в стаята, като горим непрекъснато мебелите, които един ден просто няма да ги има, метафорично обясни депутатът идеята за създаване на четвъртия национален парк у нас "Българско Черноморие".
Сега действащият режим дава възможност на администрацията да решава дали едно нещо може да се застроява или не, а когато става дума за национален парк, въпросът се решава еднозначно, мотивира се Курумбашев. Той направи аналог с обявяването на природни паркове като "Пирин" и "Витоша", обяснявайки, че така са решавали преди десетилетия хора, които са мислели за българската природа. Съществуват обаче редица частни имоти по Черноморието, на някои от тях вече се строи, какъвто е случаят с местността Емона на Иракли, коментира Курумбашев. "Задължение е национален парк да се обявява само на места, които са държавно-публична собственост. "По-добре е в началото да се работи с по-малък обем, но да се обхващат места, които са държавно-публична собственост, а по-нататък да се мисли дали е редно те да бъдат разширявани", допълни парламентаристът.

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ