22 Септември 2021сряда23:08 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Започна провеждането на V Национален фолклорен събор на народното творчество в Свети Константин

автор:Дума

visibility 191

Св. Константин. В курортното селище над Пещера започна провеждането на V Национален фолклорен събор на народното творчество. На сцената в два поредни дни ще излязат 1 400 изпълнители, 140 групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави от всички краища на страната.

По традиция всяка последна събота на месец юли пещерци се събират на летовището Свети Константин, за да се видят, да посрещнат гостите си, да послушат българска народна песен, да се хванат на хорото и да се радват на традиционния огън в съботната вечер. И така от 1967 година.

Вече пета година Съборът е със статут “Национален”. Надпяването и надиграването откри Елена Рядкова- зам.-кмет на Община Пещера. Пред десетките съборяни на “Широката поляна” тя каза : ” Гледайки богатата конкурсна програма си давам сметка колко е популярен нашият събор. С организирането му ние още веднъж доказахме, че богатството на нашата Родина е в нейното културно многоообразие. Доказахме, че традициите са живи и заемат представително ясто в културния живот на община Пещера. Обществото ни има нужда от такива събития, които са носители на уникалната българска духовност. Организирането на подобни събития е един от основополагащите репери за развитието и утвърждаването на туризма в нашата община”.

“Наш дълг е да пазим българщината и това е един от прекрасните начини да покажем на всички, най-вече на нашите деца, българските традиции във фолклора, в певческото и танцово изкуство”, каза председателят на журито Руса Каврошилова. Тя пожела успехи на всички участници, положителни емоции и наслада от прекрасната организация на празника. Майсторството на изпълнителите ще оценяват и Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев.

Най-малкия участник в конкурсната програма е на година и 6 месеца, най- възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Всички изяви са съобразени с последните разпоредби на Министерство на здравеопазването. Атракция в ранните следобедни часове на съботния ден ще бъде Ути Бъчваров, който ще приготви пред съборяните печено прасенце и огромно кюфте. По думите му, “от вкусните ястия ще хапнат 1 000 човека”. Ще звучат стоте каба гайди и песните на Здравко Мандаджиев и Николай Учкунов.

Решението на кмета Йордан Младенов е да надгражда това утвърдило се през годините събитие. Тази година неговото послание е да превъзмогнем лични страсти и политически различия. Вечерта е отредена за тържественото запалване на традиционния огън от Кмета на общината. Лично той ще връчи медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ