13 Юли 2020понеделник15:07 ч.

Заплатите в публичните фирми ще се гласуват от всички акционери

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 656

Възнагражденията и тантиемите на ръководните органи на публичните дружества - управителните и надзорните им съвети, както и срокът, за който те ще ги получават, вече ще се гласуват от общото събрание на акционерите, в което на практика влизат всички акционери на дружеството. Това е записано в проект на промени на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, който е пуснат за обществено обсъждане. Друга важна промяна в това отношение е, че всяко публично дружество приема и прилага политика за възнагражденията на членовете на управителните и контролните му органи, които се описват в наредба, като политиката се гласува от първото редовно годишно общо събрание на акционерите, веднага след като дружеството придобива статут на публично, т.е. емитира акции на борсата. Освен това гласуваната от акционерите политика за възнагражденията и наредбата задължително се предоставят на Централния депозитар.

Мотивът за тази и някои други промени в закона, който регулира публичните дружества у нас, е, че така се приема в нашето законодателство промяна на европейска директива, направена през 2017 г. С нея се целеше да се насърчи дългосрочната ангажираност на всички притежатели на акции в публичните дружества, както и да се оживи търговията с акции на фондовата борса. За тази цел в закона се правят още ред промени, които улесняват достъпа на всички акционери до информация за дейността на дружеството. Приема се и изцяло нов начин за оповестяване на свикването на Общо събрание на акционерите. Според промените например гласуването на акционер по електронен път задължително трябва да бъде преброявано и приемано от общото събрание.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 131

Гърция няма да затваря граничен пункт „Промахон“

автор:Дума

visibility 84

Нови 6537 случая на коронавирус в Русия

автор:Дума

visibility 103

Унгария отваря границите си за руснаци

автор:Дума

visibility 136

Анджей Дуда е новият страр президента на Полша

автор:Дума

visibility 150

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2047

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 366

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 631

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ