22 Септември 2019неделя17:24 ч.

Заплахите като бедност и неравестно липсват в Доклада за национална сигурност

автор:Дума

visibility 393

Парламентът разгледа и прие днес редовния годишен Доклад за националната сигурност за 2018 година. Депутатите от БСП гласуваха "против" документа и отправиха остри критики към съдържанието му. Поставиха и въпроса има ли нужда от точно такъв вид доклад, който реално разглежда проблеми от изминала вече година и най-вече избягва основни теми като бедност, неравенство, обедняване.
В документа липсват констатации и политики по отношение на социалните баланси и социалната политика, коментира от трибуната депутатът от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че е видна сериозна тенденция за нарастване на броя на социално изключените. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, "енергийно" бедни, хора които са във фактически личен фалит.
Защо управляващите избягват какъвто и да е дебат по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране?, попита той. Според него тези болезнени за българското общество въпроси няма да се решат от само себе си. Хубаво е управляващите поне по тези теми да се вслушват в опозицията в лицето на БСП, ние имаме решения, призова Гьоков.
За социалното измерение в националната сигурност говори и Таско Ерменков от левицата. По думите му управляващите дават различна оценка на националната сигуронст в друг документ от април месец тази година. Изводите, които се правят сега, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа "Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017", заяви Ерменков. И обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. Видимо управляващите считат, че водят политиката на щрауса, който крие главата си в пясъка и мисли, че нищо друго не се вижда, а останалото е лъснало още повече, заключи Таско Ерменков.
Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции, е мнението на  зам.-шефът на антикорупционната комисия в НС Кристина Сидорова. Тя подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея. Това говори, че управляващите или нямат желание или не знаят как да се справят с този проблем. Неглижирането на този въпрос ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност, категорична бе тя. Сидорова обясни, че в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ, превенцията както и за конкретни мерки.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин коментира, че докладът представлява най-общо отчетничество. Той бе категоричен, че до голяма степен представянето му и гласуването му в НС е безсмислено.
Качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност, обясни Вигенин. Липсата на акценти показва, че докладът е едно най-общо отчетничество, а липсата на препоръки го прави до голяма степен безсмислен, обърна се към мнозинството зам.-председателя на парламента.
Вигенин също отбеляза, че един от ключовите въпроси, които застрашават националната сигурност на България е задълбочаващото се социално разделение. Този проблем обаче не е отбелязан достатъчно. Тази пропаст вместо да се затваря, откакто сме член на ЕС, се разтваря. Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите продължава да нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Заедно с това продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси, коментира още социалистът. Той добави, че въпреки наближаващия край на втория програмен период, който е насочен към регионалната политика, тези дисбаланси не намаляват. Вигенин заяви, че различията между регионите определено са риск за националната сигурност на страната, особено там, където става дума за обезлюдяването на пограничните региони.
В доклада няма нищо за функционирането на институциите, а темата за електронното управление буквално липсва. Това е ключов въпрос за националната сигурност, както видяхме при срива на Търговския регистър миналата година, а вниманието към него е близко до нулата, обясни Кристиан Вигенин. Той каза още, че темата за епидемиите, които възникнаха през миналата година не е намерила почти никакво място в доклада, а тя е свързана със земеделието, демографията и нуждата от специфична подкрепа за пограничните райони. За БСП темата за демографията е ключова и тя трябва да бъде център на вниманието на правителството и парламента. От действията на управляващите и Доклада за националната сигурност за 2018 г. не можем да направим извода, че тя е приоритет за кабинета, коментира още Вигенин. Депутатът не вижда основание в доклада за националната сигурност за бъдат отделени цели 30 страници за българското европредседателство, защото по думите му то няма пряка връзка с вътрешната сигурност. Друг съществен пропуск е, че отношенията със съседните държави са просто маркирани. Членството ни в Шенген, макар и да беше свалено като приоритет от премиера, също липсва от доклада. За нас то е важно и тази тема трябва да продължи да бъде на вниманието на институциите, каза още зам.-председателят на парламента. Той бе категоричен, че заради всички тези липси и много други  ПГ на "БСП за България" няма да подкрепи доклада.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 600

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 478

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 464

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ