14 Ноември 2019четвъртък00:44 ч.

Заплахите като бедност и неравестно липсват в Доклада за национална сигурност

автор:Дума

visibility 459

Парламентът разгледа и прие днес редовния годишен Доклад за националната сигурност за 2018 година. Депутатите от БСП гласуваха "против" документа и отправиха остри критики към съдържанието му. Поставиха и въпроса има ли нужда от точно такъв вид доклад, който реално разглежда проблеми от изминала вече година и най-вече избягва основни теми като бедност, неравенство, обедняване.
В документа липсват констатации и политики по отношение на социалните баланси и социалната политика, коментира от трибуната депутатът от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че е видна сериозна тенденция за нарастване на броя на социално изключените. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, "енергийно" бедни, хора които са във фактически личен фалит.
Защо управляващите избягват какъвто и да е дебат по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране?, попита той. Според него тези болезнени за българското общество въпроси няма да се решат от само себе си. Хубаво е управляващите поне по тези теми да се вслушват в опозицията в лицето на БСП, ние имаме решения, призова Гьоков.
За социалното измерение в националната сигурност говори и Таско Ерменков от левицата. По думите му управляващите дават различна оценка на националната сигуронст в друг документ от април месец тази година. Изводите, които се правят сега, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа "Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017", заяви Ерменков. И обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. Видимо управляващите считат, че водят политиката на щрауса, който крие главата си в пясъка и мисли, че нищо друго не се вижда, а останалото е лъснало още повече, заключи Таско Ерменков.
Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции, е мнението на  зам.-шефът на антикорупционната комисия в НС Кристина Сидорова. Тя подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея. Това говори, че управляващите или нямат желание или не знаят как да се справят с този проблем. Неглижирането на този въпрос ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност, категорична бе тя. Сидорова обясни, че в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ, превенцията както и за конкретни мерки.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин коментира, че докладът представлява най-общо отчетничество. Той бе категоричен, че до голяма степен представянето му и гласуването му в НС е безсмислено.
Качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност, обясни Вигенин. Липсата на акценти показва, че докладът е едно най-общо отчетничество, а липсата на препоръки го прави до голяма степен безсмислен, обърна се към мнозинството зам.-председателя на парламента.
Вигенин също отбеляза, че един от ключовите въпроси, които застрашават националната сигурност на България е задълбочаващото се социално разделение. Този проблем обаче не е отбелязан достатъчно. Тази пропаст вместо да се затваря, откакто сме член на ЕС, се разтваря. Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите продължава да нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Заедно с това продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси, коментира още социалистът. Той добави, че въпреки наближаващия край на втория програмен период, който е насочен към регионалната политика, тези дисбаланси не намаляват. Вигенин заяви, че различията между регионите определено са риск за националната сигурност на страната, особено там, където става дума за обезлюдяването на пограничните региони.
В доклада няма нищо за функционирането на институциите, а темата за електронното управление буквално липсва. Това е ключов въпрос за националната сигурност, както видяхме при срива на Търговския регистър миналата година, а вниманието към него е близко до нулата, обясни Кристиан Вигенин. Той каза още, че темата за епидемиите, които възникнаха през миналата година не е намерила почти никакво място в доклада, а тя е свързана със земеделието, демографията и нуждата от специфична подкрепа за пограничните райони. За БСП темата за демографията е ключова и тя трябва да бъде център на вниманието на правителството и парламента. От действията на управляващите и Доклада за националната сигурност за 2018 г. не можем да направим извода, че тя е приоритет за кабинета, коментира още Вигенин. Депутатът не вижда основание в доклада за националната сигурност за бъдат отделени цели 30 страници за българското европредседателство, защото по думите му то няма пряка връзка с вътрешната сигурност. Друг съществен пропуск е, че отношенията със съседните държави са просто маркирани. Членството ни в Шенген, макар и да беше свалено като приоритет от премиера, също липсва от доклада. За нас то е важно и тази тема трябва да продължи да бъде на вниманието на институциите, каза още зам.-председателят на парламента. Той бе категоричен, че заради всички тези липси и много други  ПГ на "БСП за България" няма да подкрепи доклада.
 

Голям пожар се разрази край Трявна

автор:Дума

visibility 12

Властта прие бюджет на застоя

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

Преди второ четене БСП ще внесе алтернативни разчети

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 219

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 219

Ердоган се срещна с Тръмп в Белия дом

автор:Дума

visibility 0

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 109

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 68

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 61

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ