03 Юли 2020петък19:52 ч.

Няколко думи

Запалиха фитила

/ брой: 59

автор:Валентин Георгиев

visibility 856

Колко права се оказа Цвета Караянчева, като точно вчера си спомни за Народния съд в емоционален изблик от трибуната към депутатите. Очевидно има някакво шесто чувство, че това, което сътвори мнозинството под егидата на ГЕРБ, може да има и подобни последствия. Да пуснеш парламента да ваканцува точно в днешната ситуация е не просто израз на държавническо късогледство, а врътка за суспендиране на върховенството на закона в полза на безконтролната политическа власт на правителството и днешната управляваща партия. При това - направено съвсем осъзнато и безотговорно.

Неслучайно чл. 64, ал. 2 от Конституцията предвижда, че дори ако изтичат пълномощията и мандата на Народното събрание по време на извънредно или дори военно положение, те се продължават, а ако вече са изтекли към датата на обявяване на извънредното или военно положение - се възобновяват и разпуснатият парламент "възкръсва", продължава работата си. 

Нека припомним, че никога досега, дори по време на война, върховният законодателен орган у нас не е прекъсвал своята работа. Самият факт на редовно и пълноценно функциониращо НС по време на извънредно или военно положение е една от основните конституционни гаранции за демократичния ред, а в по-общ план и за правата на гражданите. 

Но юридическите аргументи за ГЕРБ отдавна вече са в коша. Приказките за някакъв си "дистанционен контрол" на министрите и писмени запитвания и отговори могат да служат само като сюжет за водевилен спектакъл, не и за сериозно оправдание.

Още по-циничното е, че по време на карантина депутатите дезертират в платен отпуск на пълна заплата, докато народът е оставен да се оправя както може. Уволнения, съкращения, никакви компенсации за принудителната загуба на работа, никаква перспектива в близко бъдеще за стотици хиляди семейства, а само ограничения, наказания, изолация, глоби и заплахи. 

А как лекарите работят в тази извънредна ситуация? Как работят полицаите и военните, митничарите и гранична полиция? Или депутатите са от някакъв друг, по-специален сой? А защо не преминат в онлайн режим на заседания, както премина цялата училищна система - риторичен въпрос, нали? Че ако парламентът не може да работи дистанционно, кой тогава ще може?

Очевидно, "народните" избраници от мнозинството не си дават сметка, че търпението има граница и фитилът е запален. А с всеки изминал ден влошаващата се среда от неадекватни решения може да предизвика взрив, при който страховете и подчинението на мерките за коронавируса да изглеждат само като зловеща игра на зомбита. 

Какво може да се направи ли? Дайте самоволството на властта на Конституционния съд! Най-малкото се нарушава де факто принципът за върховенство на законодателната власт, която олицетворява суверенитета на народа, избиращ народните представители. И сега тя фактически бива закрита по поръчка на изпълнителната.

Другото е диктатура, чиито временни мерки може да станат най-постоянното нещо. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ