22 Януари 2021петък09:42 ч.

Година и половина констатираме сериозни нарушения при храните, без изпълнителната власт да вземе мерки, категорична е Светла Бъчварова

Закрепиха двойния стандарт за храните

ГЕРБ искат българите да продължават да ядат различна храна от европейците, заявиха от БСП

/ брой: 11

автор:Юлия Кулинска

visibility 2000

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене с два гласа разлика законопроекта на БСП срещу двойните стандарти при храните, само защото е внесен от опозицията. Промените предвиждаха да се въведат сертификати за съответствие за храните, произведени извън България. Със 102 гласа "за", 23 "против" и 81 "въздържал се" предложението не беше прието.

В началото на дебатите Светла Бъчварова от "БСП за България" поясни, че с измененията се предлага продуктите с утвърдени търговски марки в ЕС да имат сертификати за съответствие. Това трябва да гарантира на българския потребител, че този продукт е същият, който се продава и в Западна Европа, обясни тя. Бъчварова уточни, че сертификати ще се издават от съответния компетентен орган. По думите й той ще може да проверява на място и чрез изследвания дали изискванията отговарят на описаните съставките и етикета. За българските продукти не се предвиждаше изискване за сертификат, защото производителите ни са подложени на двоен контрол. 

Законът за храните трябва да бъде приет, призова социалистът Румен Георгиев. Той припомни, че от водеща високо развита аграрна държава до 1989 г., днес статистическите данни за внос определят България като най-силно продоволствено зависимата страна в ЕС. "Около 80-85% от плодовете и зеленчуците са внос. 70-75% от млякото, вложено в млечните продукти, е внос. Около 95% от телешкото и говеждото, 65% от свинското месо, 60% от агнешкото, които се преработват в краен продукт, също са внос", подчерта Георгиев.

Бюрхан Абазов от ДПС подкрепи законопроекта като първа крачка за решаване на проблема с двойните стандарти при храните. Той обаче посочи, че са необходими корекции по отношение на издаването на сертификати. Ако се подписват от официален орган, се вменява задължение на другите страни членки. А това, без да се синхронизира цялото европейско законодателство, трудно би се постигнало.

След отхвърлянето на законопроекта зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев заяви, че не е нормално ГЕРБ да подкрепя двойните стандарт при храните, поиска прегласуване, но промените отново не получиха подкрепа. Искате българите да продължават да ядат  различна храна спрямо европейците, обърна се той към мнозинството. Стойнев са възмути, че от 14 септември земеделската комисия не е разгледала важен законопроект, който касае здравето на хората. 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 263

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 302

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 286

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 200

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ