06 Август 2020четвъртък13:53 ч.

Година и половина констатираме сериозни нарушения при храните, без изпълнителната власт да вземе мерки, категорична е Светла Бъчварова

Закрепиха двойния стандарт за храните

ГЕРБ искат българите да продължават да ядат различна храна от европейците, заявиха от БСП

/ брой: 11

автор:Юлия Кулинска

visibility 1939

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене с два гласа разлика законопроекта на БСП срещу двойните стандарти при храните, само защото е внесен от опозицията. Промените предвиждаха да се въведат сертификати за съответствие за храните, произведени извън България. Със 102 гласа "за", 23 "против" и 81 "въздържал се" предложението не беше прието.

В началото на дебатите Светла Бъчварова от "БСП за България" поясни, че с измененията се предлага продуктите с утвърдени търговски марки в ЕС да имат сертификати за съответствие. Това трябва да гарантира на българския потребител, че този продукт е същият, който се продава и в Западна Европа, обясни тя. Бъчварова уточни, че сертификати ще се издават от съответния компетентен орган. По думите й той ще може да проверява на място и чрез изследвания дали изискванията отговарят на описаните съставките и етикета. За българските продукти не се предвиждаше изискване за сертификат, защото производителите ни са подложени на двоен контрол. 

Законът за храните трябва да бъде приет, призова социалистът Румен Георгиев. Той припомни, че от водеща високо развита аграрна държава до 1989 г., днес статистическите данни за внос определят България като най-силно продоволствено зависимата страна в ЕС. "Около 80-85% от плодовете и зеленчуците са внос. 70-75% от млякото, вложено в млечните продукти, е внос. Около 95% от телешкото и говеждото, 65% от свинското месо, 60% от агнешкото, които се преработват в краен продукт, също са внос", подчерта Георгиев.

Бюрхан Абазов от ДПС подкрепи законопроекта като първа крачка за решаване на проблема с двойните стандарти при храните. Той обаче посочи, че са необходими корекции по отношение на издаването на сертификати. Ако се подписват от официален орган, се вменява задължение на другите страни членки. А това, без да се синхронизира цялото европейско законодателство, трудно би се постигнало.

След отхвърлянето на законопроекта зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев заяви, че не е нормално ГЕРБ да подкрепя двойните стандарт при храните, поиска прегласуване, но промените отново не получиха подкрепа. Искате българите да продължават да ядат  различна храна спрямо европейците, обърна се той към мнозинството. Стойнев са възмути, че от 14 септември земеделската комисия не е разгледала важен законопроект, който касае здравето на хората. 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 527

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 384

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ