05 Август 2021четвъртък06:57 ч.

Закономерният гаф на президента

/ брой: 5

автор:Алеко Бичевски

visibility 2119

На фона на скучните празнични телевизионни програми без съмнение една от най-големите атракции в новогодишната нощ бе екстравагантното обръщение на президента към нацията. Заснел се в библиотеката на Софийския университет, в която преди това едва ли е влизал, на фона на стари и мъдри книги, които някога едва ли е отгръщал, държавният глава напоително разви мисли и препоръки към електората, от които последният едва ли кой знае колко разбра. Разбра обаче с огромно изумление от натруфено-претенциозния новогодишен клип, че Скалистите планини се намират в Родопите.
Случаен ли бе този гаф на президента? (Именно на президента, г-н Плевнелиев, защото всеки гаф на екипа на президента е гаф на президента. Без да е вярно обратното - не всеки гаф лично на президента е и гаф на неговия екип. Известно е, че президентският екип се подбира и назначава с подписа на държавния глава, и той носи отговорност за него.) Не, не бе случайна злополуката в президентското обръщение. Редовните читатели на тази колонка вероятно ще си спомнят, че още преди година тук предупредихме за крайно лековатия, крайно некомпетентния и абсолютно непрофесионален начин, по който новоизбраният ни държавен глава подбираше своя екип за "Дондуков" 2. Имаше момент, в който едно момче на 25 години, с една година трудов стаж - някой си Павката, т.е. Павел Атанасов, за малко да стане главен външнополитически съветник на президента!? По единствената причина, че бившият строителен  министър му имал огромно доверие, дори с него първо се посъветвал, когато му предложили да се кандидатира за президентските избори... За прессекретар пък бе назначена забележителна със своята посредственост репортерка от БНТ. И т.н., и т.н.
Не може така. Държавният глава, съответно неговият екип, колкото и да нямат реални правомощия, са лицето на нацията. Там не бива да попадат случайни хора. Там по дефиниция са необходими доказали се експерти, авторитетни личности. Тогава няма да има предзидентски гафове, смях в залата, излагане на държавата и присъединяване по никое време на щата Колорадо към Република България. И понеже от реакцията на президента е видно, че той още не е разбрал за какво става дума, налага се да му се обясни.
Един професионален екип нямаше да се довери на търсачката на Гугъл и да вземе снимка от чужд сайт, която ще бъде излъчена по всички национални телевзии в най-гледаното време. Без да знае чия е тази фотография, има ли платени авторски права. В крайна сметка, новогодишното обръщение не е на "Балкантурист", а на президента на Република България. Щяха да се консултират най-малко със създателите на сайта. Професионалистите щяха да се обърнат към нормални български авторски фографии, каквито има колкото щеш, с уредени авторски права, щом се отнася за официален клип на президента. И най-сетне, обръщението се излъчва на запис. Имало е възможност многократно да бъде прегледано и да се види, че Колорадо все още не е в България. Освен това става въпрос за елементарна обща култура. Нито една от 40-те български планини не е толкова стръмна, без никаква растителност. Най-малко пък Родопите, за които всеки средноинтелигентен ученик знае, че най-характерното за тази планина са широките заоблени и гъсто залесени върхове. (Да бяха питали поне президентската съпруга, тя щеше да ги светне - казват, че била доста интелигентна жена.)
Разбира се, всичко това можеше да стане, но ако и президентът се бе отнесъл сериозно и професионално към задълженията си, т.е. към подбора на екипите, с които ще работи в представителната президентска администрация. А сега хората казват - тия там за нищо не стават, един клип не можаха да направят като хората! И как ще имат доверие за каквото и да е било оттук нататък, свързано с президентството?
Ето върху какво трябва да се замисли и да поработи държавният глава. А не наивно да се оправдава и да отрича очевидното. Ако не чете ДУМА, да поразгледа някои от интернет форумите. Там може да прочете следния коментар: "Ако ти кажат, че панталонът ти е разкопчан, тихичко го оправи, а не обяснявай на цялата държава, че затова е виновна секретарката ти."

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ