14 Юни 2021понеделник08:57 ч.

Законодателството не е готово за работа от разстояние

Дистанционното обучение ще ражда генерации необразовани хора, смятат от БСП

/ брой: 63

автор:Аида Паникян

visibility 231

След година работа от разстояние нито работодателите, нито трудовото законодателство у нас отговарят на изискванията за такъв вид работа. Това стана ясно на онлайн дискусията "Българското семейство и ковидкризата - работа и обучение от разстояние", организирана от Градския съвет на БСП в София и Обединението на жените социалисти в БСП. През миналата година бяха направени много корекции в Кодекса на труда, управляващите не намериха време да регламентират тези проблеми, каза Надя Клисурска, кандидат за народен представител от 15 МИР в Пазарджик. Тя поясни, че и според сегашното законодателство работодателят е длъжен да осигури адекватна трудова среда при работа от разстояние, да обезпечи технически трудовата дейност, но малцина го правят. 

Нерешен е въпросът с легитимността на документите при работа от разстояние. Допреди година едва 2-3% от българските служители работеха от разстояние, но в момента вече са близо 30%, но една четвърт от тях твърдят, че полагат извънреден труд, припомни Виолета Желева, кандидат-депутат от 29 МИР в Хасково. Тя е категорична, че трябва да бъде регламентиран и извънредният труд при работа от разстояние и трудовите злополуки при такъв режим на работа. Вместо да бъдат решени тези проблеми, управляващите приеха пагубни за работниците норми като увеличаването на извънредния труд от 150 на 300 часа, категорична е Желева. Според нея работодателите трябва да поемат разходите за интернет, за ток и пр. Тя припомни предложението на синдикатите това да става под формата на ваучери. Трябва да се намери балансът между семейния и трудовия живот, категорична бе Дора Янкова. Тя отбеляза, че разходите за ток, отопление, интернет и пр. са за сметка на работниците, а работодателите си спестяват тези пари, поради което е необходимо да бъдат увеличени и заплатите. 

Връзката учител-ученик през електронното устройство не е пълноценна, категоричен е и друг кандидат за нов мандат - проф. Иво Христов. Според него дистанционното обучение има достойнства, но той е категорично против техническата помощ, която то дава, да се превърне в основна форма на преподаване. Втора година от училище ще излязат неподготвени и необразовани деца, убеден е проф. Христов. Недостатъчно образованите и необразовани хора не могат да развиват икономика. Според него дистанционното обучение в България е последният пирон в ковчега, който ще превърне развитата ни преди 30 години индустриална страна с образовано и технически грамотно население в примитивна провинция на развития свят. Вече няма му доставяме дори средно грамотни кадри, смята той.

Кристина Сидорова, кандидат за народен представител от 7 МИР в Габрово, бе категорична, че следващото Народно сърание трябва сериозно да се заеме с подпомагането на родителите, които са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си. Достъпът до помощ дори от 50 лв. изисква набор от множество документи и попълване на толкова много формуляри, че мнозина се отказват от помощта, констатира Сидорова. 

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ