23 Септември 2021четвъртък12:11 ч.

Задният двор на Европа

/ брой: 135

автор:Мая Йовановска

visibility 1315

Една потресаваща във всяко едно отношение картина се повтаря страховито. През 2011 г. заради напълно забравената с десетилетия в страната ни болест - шап, хиляди животни бяха умъртвени в района около турската граница. Седем години по-късно - отново на същото място и по-конкретно в злополучното с. Кости, отново беше изтребено до крак всяко добиче. Този път заради новата и за България, а и за целия ЕС болест - чума по дребните преживни животни. Повтарят се и сълзите на стопаните, и опасенията им. И тогава, и сега те плачат и питат защо държавата не прави друго освен да убива добитъка!
Оценка на експерти от МЗХГ повдига също доста спорни въпроси. На основния от тях няма отговор, за което призна вчера и шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев. А той е как е стигнала заразата у нас. Защото специалистите потвърждават, че на европейската част на Турция, откъдето може да дойде това заболяване, през тази година няма нито едно регистрирано огнище. Другите са свързани с инкубационния период на болестта и нейната висока смъртност, особено при овцете, която достига 100% - нещо, което го няма като факт и в двете области - Ямболска и Бургаска, където животните се избиват. Досега към 4000 са изтребените.
А дали има някакви нарушения при изпълнението на всички процедури? Дамян Илиев бил на проверка в засегнатите стопанства и видял "това-онова". И "сигурно" властите не били обяснили всичко на животновъдите, признава той, а и неговият шеф Румен Порожанов по-рано. Всичко това е признание с половин уста за слаб контрол. Мерките обаче били такива - под ножа. Нищо, че хората правиха живи вериги и се опитаха да не допуснат ветеринарите до добичетата си. И въпреки внесената жалба в прокуратурата от БСП за спиране на евтаназирането и проверка адекватно ли е действала БАБХ, агенцията ще изтрепе всичко до крак. Защо? Може би е по-лесно животните да бъдат ликвидирани вместо родните власти да си направят труда например да поискат от "големите началници" разрешение за ваксинация срещу болестта, а през това време в засегнатите райони да действа пълна карантина? А въпросите защо животните са болни, а не умират, били несъстоятелни, според шефа на ветеринарите, който бил готов да даде оставката си. Защо, нали твърди, че си е свършил работата?
Вярно е, че болестта е нова и опасна, и ако тръгне, загубите ще са огромни, но бързат, много бързат с избиването, нищо, че до приключване на прословутото европредседателство си мълчаха като комунисти на разпит. И как да не бързат, като днес у нас идват европейските санитарни инспектори, на които не им пука за нашето животновъдство, дето почти го няма, а се тревожат за големите играчи в ЕС. Колкото до разминаването в датите между излизането на резултатите от последните положителни проби и разпореждането за избиването, което е с по-ранна дата - стана ясно, че разпоредбата на практика е дошла от Европата. За пореден път ни показват, че за тях сме задният двор на Евросъюза, нищо, че ще ни потупат по рамото, като избием животните си, и ще ни подхвърлят по някое евро обезщетение. Което пък няма да стане бързо и навреме, за което вече признаха и от МЗХГ. 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ