17 Април 2021събота06:18 ч.

Диана Ковачева

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

Омбудсманът призова колекторите да не подканват гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или с изтичаща давност

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 653

Зачестили са оплакванията от граждани при омбудсмана Диана Ковачева за увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми. Ковачева призова колекторите да не "подканват" гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или с изтичаща давност. Тя е изпратила препоръката си до председателя на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова. Става въпрос за колектори, които притискат гражданите да подписват споразумения за признаване на задължението си. По този начин фирмите за събиране на вземания заобикалят промените в Закона за задълженията и договорите, с които се регламентира 10-годишната давност на физическите лица.

Препоръката на обществения защитник е по повод сигнали до институцията от граждани, пострадали от подобна практика, включително сигнал и от Асоциацията за защита на потребителите. Омбусманът подчертава, че е сезирана за случаи, в които от вземането на хората се прехвърля чрез цесия само главницата. По този начин колекторските фирми търсят от длъжника освен главницата също лихви и разноски.

Ковачева посочва, че са зачестили оплакванията на граждани от увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми. Гражданите са "подканвани" да извършват плащания по дълговете си и да подписват различни документи, които включват оформяне на погасителен план и разсрочване на задължението, като им се обещава договарянето на евентуална отстъпка, пояснява Ковачева в писмото си.

Омбудсманът изтъква, че според промените в Закона за задълженията и договорите изтичането на давностния срок не погасява дълга, ако той е разсрочен или отсрочен. По тази причина по нейни думи подписването на споразумения за разсрочване ще доведе до нова давност, за което обаче гражданите не са информирани от колекторите, а това се отразява на възможностите им за защита, които новите разпоредби им предоставят. Този подход може да доведе до злоупотреби с недостатъчното познаване на законите от страна на гражданите длъжници, подчертава Ковачева. Тя настоява да се предприемат мерки за повишаване на информираността на хората за действието на новоприетите разпоредби.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ