18 Май 2021вторник11:58 ч.

Забраниха на партиите да си купуват централите

Мнозинството клекна на заповедта на Борисов и гласува областните управители да се разпореждат само с имоти до 10 хил. лв.

/ брой: 243

автор:Ира Тодорова

visibility 1213

Партиите вече няма да могат да купуват централите си. Това решиха депутатите, които приеха промените в Закона за държавната собственост. С тях се отменя възможността политически партии да закупят имот - частна държавна собственост, ако той им е предоставен под наем по съответния ред. По закон партия може да получи сграда за централа, ако е представена в Народното събрание самостоятелно или в коалиция на основание изборните резултати.
Безвъзмездното прехвърляне на собствеността ще може да бъде само в полза на общините за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, както и на други лица в случаите, предвидени със закон, предвиждат още поправките. С тях се въвежда забрана общините и лицата да извършват сделки по продажба, замяна, дарение или учредяване право на строеж и на ползване, с придобитите имоти за срок от 10 години.
С промените мнозинството реши областният управител да може да се разпорежда с приватизацията на имоти - частна държавна собственост, с данъчна оценка до 10 000 лв. Агенцията по приватизация ще се разпорежда с приватизацията на имоти - частна държавна собственост, с данъчна оценка над 10 000 лв. Мотивът е по-бързата продажба на имотите.
Първоначалното предложение бе продажбата на имоти с данъчна оценка под 500 хил. лв. да е компетентност на областните управители, а с оценка над 500 000 лева - на Агенцията за приватизация. Преди лятната ваканция обаче Бойко Борисов шумно се намеси в работата на Народното събрание и разпореди на депутатите си да променят сумата на 10 000 лв.
Приетият вчера окончателно закон предвижда и промяна при определяне на пазарната цена на имотите. Това ще става на базата на осреднените пазарни цени от всички вписани възмездни сделки.
Предвижда се за изграждане на национални обекти, когато отчуждаваните имоти или части от тях са частна общинска собственост, те да преминават безвъзмездно в собственост на държавата от датата на обнародване в "Държавен вестник" на решението на Министерския съвет. Мнозинството създаде и правна възможност инвеститорът на национален обект да влезе и да строи в чужд имот срещу задължението за заплащане на обезщетение до влизането в сила на отчуждението.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ