04 Юли 2020събота15:31 ч.

Снимки Емилия Костадинова

Наука

Забавната химия или как да изкараме духа от бутилката

Институтът по катализ при БАН събра стотици ученици в Деня на отворените врати

/ брой: 107

автор:Деси Велева

visibility 1261

Знаете ли как се прави сладолед от течен азот? Или дали може да предизвикаш дух да излезе от вълшебната бутилка? Какво се случва, когато промиваме рана с кислородна вода? Горят ли желязото и пяната? На всички тези въпроси отговори могат да дадат не само учените, но и някои деца. Например ученици, които имат интерес към химията и активно участват в търсенето на все още скритите й тайни. Някои от любителите на тази наука показаха уменията си в Деня на отворените врати на Института по катализ при БАН в понеделник. 

Инициативата бе посветена на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките. Деца от клуба "Химията - интересна и забавна" към Първа английска гимназия и техни съученици от Националната-природоматематическа гимназия в София впечатлиха връстниците си, като демонстрираха най-интересната страна на химията - експериментите. Умело боравейки с тръбички, епруветки, колби, течности, съединения и всякакъв научен инструментариум, Лили, Ива, Криси, Деси провокираха завиден интерес пред многобройната публика от ученици от различни столични училища. Те показаха как може да се предпази една банкнота от огъня и тя да не изгори. За сметка на това домакинската тел може да се запали без кибрит само защото е в близост до батерия. Резултатът от това съприкосновение са искри, подобни на бенгалския огън. Залятата с катализатор кислородна вода, поставена в бутилка пък, създава силна струя дим, от който всеки момент сякаш ще излезе Аладин. И всичко това благодарение на различни каталитични процеси, които се изучават и прилагат в рамките на дейността на института. Водещата на научното шоу гл. ас. Петя Петрова провокира към активност гимназистите с редица въпроси за тази област от науката. В нейните ръце обикновената пяна буквално се запали с асистирането на ученик от Английската гимназия. 

Неочакван и за организаторите на Деня на отворените врати младежки наплив задръсти някои от лабораториите, които бяха отворени за свободен достъп в рамките на инициативата. Тя имаше за цел да популяризира работата на учените и да покаже тънкостите в дейността пред младата публика. "За първи път виждаме толкова млади хора тук и искаме да им покажем занимателната страна на химията, а не скучните и трудни уравнения", заяви директорът на института проф. Светла Тодорова. Тя призна, че напоследък интересът към естествените науки не е толкова голям, и изрази надежда с колегите й да могат да запалят искрица любов към науката, а след време да види някои от младите гости като сътрудници. Доц. Христо Колев се опита по прост начин да обясни смисъла на катализа, като го сравни с човек, който трябва да бута количка с пръст по стръмен хълм, за да я изпразни от другата му страна. С помощта на катализа обаче работата на човека се опростява, не му се налага на изкачва хълма, а само да изтъркаля грамадата земна маса по равен участък до крайната цел без много усилие. Доц. Колев направи и кратко изложение за работата на института, преминавайки от нововъведенията в индустрията до актуалните нужди на света, породени от замърсяването на околната среда. Оказва се, че повече от 90 процента от промишленото производство по света е на базата на катализатори. В института в момента се разработват катализатори за опазване на околната среда, като например за пречистване на въздуха и водите, както и катализатори за приложение в енергетиката. 

Институтът по катализ при БАН е сравнително младо звено на фона на 150-годишната история на академията. Той е създаден на 1 април 1983 г. на базата на лабораторията "Кинетика и катализ", която е започнала своята дейност 20 години по-рано. В момента институтът е водещ център по катализ както у нас, така и в Югоизточна Европа. В структурата му работят близо 60 души, от които седем са професори, седемнадесет са доценти, близо двайсет са асистенти. Тяхната дейност се реализира в 3 лаборатории и 14 тематични групи. През последните пет години изследователите са публикували над 400 научни съобщения и 5 книги. Освен това в него се обучават дипломанти и докторанти от страната и чужбина. Голям брой изследователски проекти се финансират от научния фонд при МОН, от НАТО, ЮНИДО, ЮНЕСКО и др. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ