28 Май 2020четвъртък12:19 ч.

Художникът на ДУМА Анатолий Станкулов също е сред авторите, които предлагат свои творби в новосъздадената група

За подкрепа на творци призовават във фейсбук

Групата "Купи изкуство, помогни на художник" за по-малко от две седмици се сдоби с над две хиляди участници

/ брой: 68

автор:Альона Нейкова

visibility 1535

От няколко дни в една от най-популярните социални мрежи е създадена група в подкрепа на българските творци. "Купи изкуство, помогни на художник" вече наброява над 2100 участници. Сред тях са не само автори на интригуващи произведения, които се смятат за професионалисти и са пряко засегнати от затварянето на галериите, но най-вече от пълния срив на пазара на изкуство заради пандемията от коронавирус. Интерес към страницата във фейсбук са проявили и хора с неприкрит афинитет към живописта, графиката, скулптурата и дори карикатурата.

Целта на групата е да помогне на художници, имащи спешна нужда от пари за храна, материали, наем, лекарства и всичко друго, което ни се налага в настоящата криза. Всеки от авторите предлага работи, които иска да продаде, а желаещите да помогнат се договарят за цена и други условия в лични съобщения, се посочва на стената на виртуалния албум. В него изображения на свои произведения публикуват талантливи български творци, които заради кризата, причинена от разрастването на КОВИД-19, са лишени от възможността да съберат публика в реални изложбени зали.

Създателите на "Купи изкуство, помогни на художник" разкриват, че се опитват да намерят най-удачния и рефлективен подход към разрастващата се независима платформа за естетика и култура и към всички автори, ценители и меценати. Акцентира се и върху факта, че в групата свои работи могат да предлагат и онези, които искат да дарят средства за определена благородна кауза или на хора в нужда, каквито за съжаление тепърва ще има много.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ