02 Август 2021понеделник05:22 ч.

Позиция

За новия лидер на БСП

Чуйте гласа на безпартийните социалисти!

/ брой: 160

автор:Велко Вълканов

visibility 1907

На 27 юли ще се състои конгресът на БСП, на който ще се избере новият й председател. Номинациите за председател на БСП вече започнаха. Появиха се много имена, повечето от които са добре известни. Всички кандидати имат своите достойнства и никой от тях не може да бъде предварително отхвърлен.
Сред имената, номинирани за високия партиен пост, очаквам да се появи и името на Янаки Стоилов, когото познавам отблизо 35 години. Като преподавател в Юридическия факултет имах случая да ръководя едно от семинарните занятия, в които участваше и Стоилов. Още тогава той прояви качества, които му обещаваха добро научно бъдеще. Но политиката ревностно го поиска за себе си. В изборите за Седмото Велико народно събрание Янаки Стоилов трябваше да се пребори и се пребори мажоритарно с яростно съпротивляващ се кандидат  на СДС.
Стоилов е вече на 55 г. Това означава, че той е навлязъл в най-хубавата за един политик зряла възраст. Освен житейска мъдрост, той натрупа и  сериозен държавнически опит. От всички народни  представители Янаки е с най-дълъг политически стаж. Той бе избран за народен представител и в 36-то НС, а след това в 38-то, 39-то, 40-то, 41-то и 42-то НС. В 7-то ВНС той бе зам.-председател на комисията, натоварена да изработи проекта за нова конституция. По-късно зае редица отговорни позиции в Народното събрание. Проявява сдържаност и умереност при обсъждането на възникващите сложни вътрешнополитически и външнополитически отношения, но когато е необходимо, проявява и твърдост. Той категорично отказа да подкрепи избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Като председател на комисията по външната политика към 42-то НС Стоилов призова властите в Киев да не толерират екстремистките действия на крайно десните неонацистки групи. Той се обяви срещу налагането на икономически санкции, засягащи интересите на гражданите на Европейския съюз и защити категорично "Южния поток", оценен от него като важен не само за България, но и за редица други държави от ЕС.
Янаки Стоилов е убеден привърженик на социалистическата кауза, което бе основанието да бъде избран за председател на Обединението на левите социалисти в БСП. Това качество днес е от особено значение, доколкото именно днес БСП изживява остра потребност от преутвърждаване на своята социалистическа идентичност. Обществото се нуждае от автентична социалистическа партия, партия, която ще се бори - по един или друг начин - за преодоляване на безчовечната капиталистическа система.
Макар че вече четвърт век се намира по върховете на държавната власт, Янаки успя да се опази от изкушенията на вездесъщата корупция. В това отношение клеветата, която не подминава никого от нашите политици, просто го заобикаля.
Може да се предполага, че изборът на новия председател на БСП няма да мине без оспорвано противоборство. Но много искам да се надявам, че, отстоявайки своите кандидати, делегатите на конгреса ще се ръководят не от групови (кланови) интереси, а от интересите на цялата партия. Ще кажа нещо по-съществено: искам да вярвам, че те ще се ръководят освен от интересите на партията, и от интересите на целия трудов народ. БСП съществува не заради самата себе си, а заради този трудов народ. При това БСП се състои не само от тези, които формално членуват в нея, но и от всички, които на изборите гласуват за нейните кандидати. Те съставляват втория, но не по-малко важен, ешелон на партията. Без този втори ешелон БСП не може да разчита на никакви изборни успехи. Към този втори ешелон, ешелона на безпартийните социалисти, отнасям и себе си. Вече четвърт век гласувам неизменно за кандидатите на БСП - с едно изключение, когато през 2009 г. гласувах за Българската лява коалиция (в която участваха и комунистите). В евроизборите т.г. гласувах за кандидатите на БСП, а в предстоящите парламентарни избори отново ще гласувам за нейните кандидати. Ето защо при избора на новия председател на БСП желая да се чуе и моят глас.
От това как ще протече и как ще завърши предстоящият конгрес на БСП зависи - нека кажа това с цялата откровеност - дали аз, а освен мен и много други симпатизанти на БСП, ще продължим  да гласуваме за нейните кандидати.
 

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ