03 Юли 2020петък17:40 ч.

Кирил Аляков:

За мен партията е повече от майка

Младите трябва да четат и да знаят историята, а ролята на нас, ветераните, е да напомняме за нея и да не допускаме фашизмът да се възроди, казва героят от Отечествената война

/ брой: 86

автор:Николая Иванова

visibility 1615

КИРИЛ АЛЯКОВ е роден на 2 май 1924 г. в с. Баланово. Бил е ятак на Дупнишкия партизански отряд "Коста Петров", а по-късно - на обединения Рило-Пирински отряд с командир полк. Васил Демиревски (Желю). Заемал е различни стопански и партийни длъжности в Столичния градски съвет. Бил е кмет на с. Баланово, партиен секретар на местното ТКЗС. Носител е на над 25 ордена и медала.


- Г-н Аляков, 11 април е Международен ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма. С какви чувства посрещате този ден като ветеран от Отечествената  война?
- Годините на антифашистката борба и Отечествената война са като на кинолента в съзнанието ми. Най-ярки са спомените за участието ми в бойните действия на Трети гвардейски доброволчески полк с командир полк. Васил Демиревски (Желю). Бях в първи взвод на първа рота и първа дружина, а след това в отделение за командване в дружината на командир поручик Манов. Задачата на всички нас, доброволците с бойно оръжие и под командването на Васил Демиревски, беше превземането на укрепената немска позиция - връх Ястребец, кота 711. Напуснахме Дупница, изпратени от местното население с цветя и "Ура!". Насочихме се към Кюстендил. Минахме през Босилеград, Югославия, посрещнати от картечен откос на немски самолет. Продължихме до с. Клинике, където ни настаниха за почивка и храна. Вечерта, с мисълта, че пред нас стои отговорна задача, поехме към кота 711. Започнахме атаката с мощно "Ура!", но немците бяха добре обучени и започнаха масивна стрелба по нашите позиции. По заповед на командването се окопахме, останахме на позицията до тъмно и започнахме да се оттегляме, прибирайки ранените и убитите другари. На другия ден полк. Демиревски сформира група с най-смелите 30-40 момчета и започна атаката на връх Ястребец. С помощта на други войскови части котата беше превзета с цената на много жертви от доброволците. Загина и командирът на полка полковник Васил Демиревски.
- Днес някои "демократи" твърдят, че в България не е имало фашизъм. Какво бихте им казали?
- Нямало фашизъм ли? А какво беше масовото интерниране на хора? Включително и на моето семейство. Една нощ, без съд и присъда, група полицаи и цивилни нахлуха в дома ни, за да интернират мен, сестра ми и леля ми. Успях да избягам в с. Крушовица и се спасих. Такава съдба имаха хиляди български семейства. Много хора безследно изчезнаха. Други бяха заравяни живи в земята, душени с телени въжета в полицейските участъци. В борбата срещу фашизма загинаха много деца-герои. Младото поколение трябва да чете и да помни историята на България. А ролята на нас, ветераните, е да напомняме за нея и да не допускаме фашизмът да се възроди.
- Как оценявате управлението на ГЕРБ днес?
- Управлението на ГЕРБ е против болшинството от българския народ. Какво има - безработица, закъснение при изплащането на заплати. Вместо да се подобри, материалното положение на хората се влошава. И животът става все по-труден. Лошо, по-лошо управление в България не е имало от създаването модерната ни държава досега.
- Какво е за вас БСП?
- Това е партията, която произлиза от народа, това е партията на хората, на трудовите хора. Която ратува, мисли и се грижи за подобряване на стандарта им на живот. От 1942 до 1946 г. бях член на РМС. От 15 април 1946 г. съм член на БКП, впоследствие на БСП. Вече 66 години, без ден прекъсване. Заемал съм различни ръководни стопански и партийни длъжности в Столичния градски съвет, във военното поделение в Дупница. Бил съм партиен секретар на ТКЗС - с. Баланово, а по-късно и на ДЗС - Панчарево, кмет на Баланово, секретар на партийния комитет в с. Усойка, окръжен съветник и кандидат-член на Окръжния комитет на БКП. Удостоен съм със званието "Активен борец против фашизма и капитализма". Награден съм с повече от 25 ордена и медала - по повод 65-годишнината от победата над хитлерофашизма, по случай 100-годишнината от Априлското въстание, 50 години от края на Втората световна война, медали за бойни заслуги, за участие в антифашистката борба, орден "Девети септември" и др. Партията ми е давала сила и вяра в утрешния ден. За мен тя е повече от майка.
- Предстои конгрес на БСП. Според вас какви качества трябва да притежава лидерът на социалистическата партия?
- Лидерът на БСП трябва да бъде честен, да уважава околните и себе си. Трябва да провежда политика, с която да доказва, че действително е ръководител. Необходимо е да е обединяваща личност, която да работи добре и с младите, и с по-старите кадри в партията.
- Какви са вашите съвети и напътствия към младите социалисти?
- Младите социалисти бих посъветвал да не се отклоняват от правата линия. Да не се страхуват, когато критикуват реално. Да участват винаги в проявите на партията и да я подкрепят. Да не бъдат кариеристи, а да вървят по стълбичката на своята реализация. Да се вслушват в съветите на по-старите кадри, защото те са минали по трънливия път и опитът им може да бъде само полезен.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ