27 Февруари 2021събота18:49 ч.

Акценти

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

/ брой: 15

visibility 1057

Стефан ЗДРАВКОВ,

председател на фондация "Искър", в. "Сирак"

Мездра

През февруари 2020 г. изпратих на кмета  Йорданка Фандъкова покана да свикаме екоконференция, защото и сега смятам, че екологичните проблеми по Искърското поречие трябва да бъдат решавани съвместно от всички общини и гражданите на този регион. Надявам се поне сега да получа някакъв отговор! А понеже вече има поговорка, че "в България без Бойко нищо не става", се надявам той да намине и към ВЕЦ-Своге, та да го попитам - вместо тези 800 курса на товарни камиони с изгребаните от Искъра  боклуци да се карат в Костинброд, няма ли друго решение? Както се вижда, повечето са пластмасови бутилки. От години у нас се провежда благотворителна кампания "Капачки за кувьози". Пращах питания до организаторите - добре, нека децата да събират само капачките, но какво става с бутилките от пластмаса? И сега всички видяха отговора - в Искъра са! Не е ли по-добре край Своге или Мездра да се направи, ако не цяло предприятие, поне цех за преработка на пластмаси? ВЕЦ-Своге и в бъдеще ще бъде преграда тези бутилки да не стигат до Дунава и от там - до Черно море!

Скъпи кметове, еколози и граждани от Искърския край, към вас се обръща ако не първият, то поне един от главните виновници за началното изграждане на каскада ВЕЦ "Среден Искър". От 1992 г. с трийсетина приятели в моя гараж в Мездра си дадохме дума да работим така, щото водите на р. Искър да станат отново чисти, както в детството ни! През 1992 г. правихме конкурси "Мис Искър" по цялото поречие от Самоков до Червен бряг, гребни регати с лодки по Искър и Дунав. Край с. Реселец, Червен бряг, бе проведена "Екотопия 92" с участието на 2 хиляди еколози от Европа и любители на нудизма. На 2 август 1993 г. в Мездра организирахме първия весел екопразник "Бира за смет" и тогава с едно дарение на президента Желю Желев възобнових издаването на в. "Сирак", който тази година става столетник! През 1995 г. проведохме Първата национална извънстолична конференция на неправителствените екологични организации. 

С тези спомени преди година тръгнах с колата по поречието с намерение да стигна до заличеното от картата с. Караш да предам няколко книги на майката на новия екоминистър Емил Димитров, както и покана след 25 години отново да направим екоконференция! Не стана. Та сега, когато Своге и р. Искър се прочуха с "плаващия боклучарник" край ВЕЦ, отново пращам покана да направим такава екоконференция, да поканим нашия земляк - министър Емил Димитров, да обсъдим възможностите на т.нар. зелена политика или сделка на ЕС и особено на "разделното" събиране на битовите отпадъци.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ