04 Август 2020вторник03:39 ч.

За година губим по един клас деца по пътищата

автор:Дума

visibility 504

Средно по пътищата на страната за една година загиват деца, колкото един училищен клас. Черната статистика цитира пред БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев. Непълнолетните жертви са както пешеходци, така и велосипедисти и пътници в превозни средства. За година около 190 пешеходци загиват в пътни инциденти, каза още Рапчев. По думите му именно пешеходците са най-уязвимата група участници в движението. В момента по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците не са видими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е зацапан от капките, тези капки и рефлектиращите отблясъци на отсрещното движение, пречат на шофьорите, коментира експертът. Той подчерта, възрастните носят отговорност да научат децата си да бъдат пълноправни участници в движението. Добре е през зимата да се сложат светлоотразителни елементи в облеклото, за да бъдат ясновидими и различими на пътя.
Коментарът на Рапчев бе по повод зачестилите в последните няколко дни тежки инциденти с деца на пътя.
Министърът на транспорта Росен Желязков също говори по темата. Той участва в кръгла маса за пътния травматизъм. Желязков е на мнение, че има нужда от нов Закон за движение по пътищата. В дискусията участват представители на ръководството на МВР и на институции, имащи отговорност къв движението по пътищата.
По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната властт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.
Министърът отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа, за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.
На друго мнение е вътрешният министър Младен Маринов. Според него с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. Правейки ново законодателство трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение, допълни той. Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите, смята Маринов. Той добави, че българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол мотивацията за спазване на закона намалява.

 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ