19 Януари 2022сряда15:57 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

За едното честно име

/ брой: 144

visibility 1504

Катя ЯНЕВА

Човек за едното честно име живее. Не знам нито кой, нито кога ми е втълпил тази мъдрост. А на вас? Бъхти се цял живот, за да имаш красно име, то да те обозначава като честен, хората да ти се радват. Да разчитат на теб при изпитание. А ти да се гордееш пред децата си.
Цитираната мъдрост е отживяла, категорично и напълно. Кой сега живее за едната чест, за едното достойнство. Искам да ми го посочите, за да го разгледам от всички страни, да му попроуча миналото, да му видя сеира в настоящето и, ако се сближим, да му кажа: "Човече, освести се. Сменяй курса, докато е време. Времето хич не е твое. Времето е на тези, на които изначално не им пука колко им е красно името. Красно в истинския смисъл на думата, не става въпрос за разните финтифлюшки към названието им, нито за тъй широко застъпеното гримиране, за двойните дъна и пр.
Знам, че този единак, ако се намери, единакът с честното, гордото име, няма да ме послуша. Такъв човек поначало слуша само това, което се нарича собствена съвест - също архаично понятие. Затова и да ми се мержелее такава среща, тя ще бъде безпредметна. Полза нито за него, този наивник с гордото, честното, красното име, нито за мен и подобните ми, които не сме наивници.
Да излезем от старините и да говорим за съвремието. За съвремието, което наричаме животрептущо. Именно то е пълно с действия, с дела, то си е живеенето. И в него се разбира за какво, щом не е за едното красно име, живее човекът и до какво доживява.
Очевидно е, без всякакви изследвания, че днес се живее главно за пари. Може и в комбинация с власт. Славата е доста по-различо нещо от честното, красното, гордото име, но в днешното време не придиряме. А и излъчването на славата е далеч по-силно от простите сигнали на едното красно име. И ако погледнем към бездните на човешките драми, ще забележим дори мимоходом, че съвременникът масово избягва да преживява силно раздвоение между славата на парите и властта, от една страна, и мизерното там, какво беше, честно име.
Съвременникът налита на пари, тича за пари, бори се за пари, за власт и за притурката, която сладостно възвисява - славата. Ето за това, казано накратко, живее истинският съвременник, човекът на новото време.
Веднага прибавям, че много българи не са кадърни да живеят за великите пари. Те живуркат за пари. Иначе как? Работи някому, който ще ти казва, че ти дава хляб, продай си къщата, че да имаш хляб, удари го на просия - и то е работа. Измисли начин да се мотаеш в краката на тези, които знаят цаката на този живот. А тя не е в едното красно име.
И все пак старината не отстъпва. Гониш я, тя - не, та не. И сега, като те нарекат социалнослаб, и като се скъсват да приказват за теб, и като леят сълзи за теб, и като подчертават какъв товар си за тази обновена, тотално преродена държава, пълна със славни господа и дами, които те карат да им благодариш за топлите, изтощителни грижи, ти напомнят, че продължаваш да живееш по старите правила. За едното честно име. Не бъди такъв, гордей се с новото, я как звучи - социалнослаб. Това да му е кусурът...
 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ