06 Август 2020четвъртък01:25 ч.

За достойнството на "Атака"

/ брой: 265

автор:Юрий Борисов

visibility 1030

В един и същ ден - в понеделник, на едно и също място - в Софийския университет, ГЕРБ и "Атака" дадоха абсолютно разнопосочни сигнали по отношение на БАН. ГЕРБ, чрез Цецка Цачева, обяви ликвидирането на националния научен център. "Атака", чрез председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков, обясни, че законодателни промени за БАН трябва да се правят след изработване, широко обсъждане и приемане на стратегия за развитието на науката.
ГЕРБ, разбира се, е Бойко Борисов. Другите просто са говорители. Когато не знаят какво точно трябва да говорят, говорят каквото мислят. Затова образователният министър преди десетина дни заяви, че "няма нищо вярно в слуховете за подготвяно разформироване на БАН". Не ни е известно какво е мислила преди няколко дни г-жа Цачева, но чухме, че в понеделник по обед вече говореше това, което каза сутринта по БТВ нейният шеф.
За "Атака" знаем, че не се отнася така дърварски към деликатната материя образование и наука. Не случайно самият Стоичков преди две седмици заяви: "Първо пари за наука, после за спортни зали и магистрали". Не случайно евродепутатът Димитър Стоянов специално покани в Брюксел младите български шампиони по информатика и математика. И каза: "Затова организирах това посещение - за да види Европа какви хора се раждат на българска земя!"
Това с раждането добре. Да видим какво отношение ще вземе "Атака" към отглеждането и съхраняването. Защото каква е една парламентарна партия, става ясно по начина, по който гласува. Да се говори по митинги, събрания и конференции е лесно. Да се пишат програми и дават интервюта - също. Трудно е, когато трябва да отстоиш законодателно своите тези, особено когато това ти създава някакви проблеми.
За година и няколко месеца съвместно управление с ГЕРБ "Атака" само даваше. Не знам да е получила подкрепа за една своя идея. Прогресивно данъчно облагане, унищожаване на частните монополи в публичните услуги, отнемане на активи при неизпълнение на приватизационни договори, проверка кои политици имат сметки в банки зад граница, референдум за/против членството на Турция в ЕС... Дълъг списък. И не е ясно колко време може да издържи достойнството на "Атака".
Какво ще се случи с един от символите на българското? Какво ще се случи с науките за българската история, българския фолклор, българската литература... Какво ще се случи с едно от малкото неща, с които можем да се гордеем като българи - българската наука? Как ще натиснат парламентарните копчета тези политици, които толкова ясно и гръмогласно твърдят, че са стожери на българщината?
Следващите седмици ще бъдат истинска проверка на ценностите на "Атака". Дано не станем свидетели на поредното политическо двуличие, което е дошло до гуша на всички.
 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ