17 Април 2024сряда02:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 64 000 фирми има риск от фалит България е на 11 място сред 13 държави по обявени в несъстоятелност компании за миналата година

/ брой: 181

автор:Ася Гардели

visibility 2100


Обявените в несъстоятелност фирми у нас през 2016 г. бележат спад от 35,6% в сравнение с предходната година. 592 са били обявените в несъстоятелност компании през 2015 г., а през 2016 г. това са 381 фирми, или 0,1% от всички активни компании в страната ни. Данните огласи вчера на пресконференция Милена Виденова, управител на "Кофас" в България. Въпреки това компаниите с много висока степен на риск от фалит в страната са 64 000, като нарастването е с 23,5%, или с 12 200 компании повече. Това показват резултатите от проучване за несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа за миналата година, като за България анализът е изготвен върху финансовите отчети на действащите в страната ни около 400 000 компании. Според изследването с 3% нараства и делът на фирмите, които са определени като недостатъчно стабилни. Това са компании, които работят в сферата на търговията на дребно и едро, операции с недвижими имоти, ресторантьорство и сухопътен транспорт.
Едно от най-големите притеснения за българските предприемачи е несигурната икономическа среда у нас, каза Милена Виденова. Според изследването основните причини за фалитите в България са лошата събираемост на вземанията, нарастващият брой проблемни плащания и липсата на работна ръка във всички сфери.
Отраслите, при които се наблюдава най-голям брой обявени в несъстоятелност фирми през миналата година, са търговията на дребно и едро, операции с недвижими имоти, строителство, дейности с храни и напитки. Фирмите от ИТ сектора, производството на машини и оборудване, образованието, горското стопанство, както и от фармацевтичния сектор са с най-нисък брой несъстоятелности или без такива.
В топ 5 на застрашените компании са тези от строителния бранш, металургия, търговия на едро и на дребно и транспорт. В България транспортният сектор е рисков, защото при неплащане срокът за събиране се оказва най-дълъг и труден, коментира Виденова.
За миналата година страната ни се нарежда на 11 място между 13 страни от Централна и Източна Европа по несъстоятелност на фирмите. Първенството за най-много компании, обявени в несъстоятелност за 2016 г. и за предходната, държи Унгария. Според Милена Виденова това е резултат от законодателни промени в страната. За миналата година с най-малко фирми, обявени в несъстоятелност, е Естония - 335, Словакия - 345, и България - 381, а за предходната година това са Естония - 131, Словакия - 446, и България - 592.
Броят на несъстоятелностите в Централна и Източна Европа спада с 14% през 2015 г. и с 6% през 2016 г. Причините са различни за всички страни. Строителството в целия регион остава рисков сектор. Прогнозата за 2017 г. е намаляване на фирмите в риск от региона с 3,9% и с 2,3% за 2018 г., съобщи още Виденова.Фирмите от строителния сектор са най-застрашени от фалит и у нас, и в страните от региона на Централна и Източна Европа

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ