06 Юли 2020понеделник21:20 ч.

снимка Емилия Костадинова

Интервю

Юрий Асланов: БСП се завръща след дезертирането от местната власт

Дистанцията между хората и институциите е толкова голяма, че е на път да се превърне в непреодолима пропаст, смята социологът

/ брой: 210

автор:Павлета Давидова

visibility 2692

"ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4 години"

- Г-н Асланов, БСП си бе поставила за цел да удвои резултатите си в местната власт. Има ли повод партията да е доволна от постигнатото?

- Ако това е била целта, тя е постигната още след първия тур, защото е удвоен броят на представителите в общинските съвети от БСП. Но да не забравяме, че през 2015 г. БСП почти беше дезертирала от местната власт, сега партията просто се завръща. Сама по себе си тази цел, на фона на предишни постижения, не е за особена гордост, тъй като БСП винаги си е поставяла по-високи цели, особено на местни избори, където в други периоди е доминирала. Сега завръщането е скромно в сравнение с това, което БСП е имала като влияние върху местната власт. Все още не е повод за гордост.

- На много места БСП заложи на непартийни кандидати и дори на нетипични коалиции. Успя ли този ход да привлече периферни гласове?

- Да, но това не се случва за първи път. От 1999 г. насам БСП използва тази форма за явяване на местни избори с кандидати за кметове, които са издигнати от инициативни комитети. Много пъти това й е носело успех, през 1999 г. например в 21 от 27-те областни центрове БСП успя да спечели кметските места. Дали ще успее сега, това е отделен въпрос. Очевидно чак такова постижение не може да бъде повторено, но при всяко положение кандидати, издигнати от инициативни комитети, разширяват подкрепата за тях и разтварят "ветрилото" на гласовете, които идват от сектори извън БСП, това е успешен модел. Виждам, че на тези избори дори партия ГЕРБ, която винаги е имала самочувствие на непобедима, на места използва същата формула.

- Прави впечатление, че всички кандидати, включително и тези на ГЕРБ, заложиха на понятието "промяна" в предизборната си агитация. Очертава ли се някаква промяна в местната власт и доколко хората я видяха в издигнатите кандидати?

- Дали ще има промяна в местната власт, това ще разберем по-късно. Колкото до използването на думата "промяна", това не е уникален случай. Всяка партия се опитва да използва подобно послание. Практика е не само в България, а по целия свят. С това всяка практика опитва да докаже, че именно нейните кандидати са носители на новото. Обикновено избирателите са склонни да гласуват за промяна, особено ако местната власт повсеместно има проблеми и е извор на редица недоволства по отношение на качеството на публичните общински услуги. Това важи и за България. В този смисъл говоренето за промяна не е някаква уникална практика.

- Има ли пропукване в устоите на ГЕРБ? Все пак взеха от раз няколко от досегашните си областни центрове, но очевидно губят позиции.

- Извън съмнение е, че ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4 години, когато наложи тотална доминация върху местната власт с много силно присъствие и впечатляващи победи на много места. Влиянието на партията очевидно намалява, но, от друга страна, тя запазва доминираща позиция. ГЕРБ все още са първа политическа сила в местната власт, въпреки че след толкова време на власт се отчита ерозия на доверие и естествена умора от присъствието в управлението. Беше ясно предварително, че те не могат да повторят успеха си от 2015 г., беше под въпрос дали ще удържат първото си място на политическа сила... Донякъде имат основание да са доволни, че не понесоха по-големи щети от всички скандали, в които бяха замесени техни представители. 

При местни избори всяка партия намира начин да интерпретира резултатите по такъв начин, че да говори и внушава впечатление, че е постигнала целите си. Затова всички твърдят, че резултатите им са постижение.

- Каква е вероятността ГЕРБ да изгуби София и доколко десните избиратели биха гласували за кандидатката Мая Манолова?

- Макар и рядко, на местни избори особено, сме наблюдавали драматични обрати. Не искам да изброявам примери, които са добре известни, и то в големи градове. Дали това ще се случи и сега? Честно казано, е трудно да се прогнозира, защото, първо, това е София, второ, защото много дълго време тук БСП беше в политическа самота, в изолация от всички останали. Дали изведнъж ще се отвори подкрепа извън БСП от десни формации, които традиционно са враждували с нея и имат традиции в изграждането на отношения на непоносимост с тази партия? Това няма да стане лесно или поне няма да стане масово. Не бива да се очаква механично преливане на гласове. Голяма част от десните партии в София изградиха конфронтационни отношения с ГЕРБ през последните година-година и половина. Това личеше дори и по поведението им в Столичния общински съвет, но дали ще прекрачат тази червена линия, за да дадат подкрепа за кандидат на БСП? Все пак Мая Манолова, макар и независим кандидат, нееднозначно се приема и като кандидат на БСП, което е напълно логично и естествено - тя излиза от тази партия, няма как да зачеркне биографията си. 

Подкрепа за Манолова извън БСП все пак ще има, в това число и от гласоподаватели от "Демократична България". Каква точно - не мога да кажа, нито мога да прогнозирам точно как тези избиратели ще се разделят. Очаквам по-малка част от тях да гласуват за г-жа Фандъкова и по-голяма част за Мая Манолова. Предстои да видим дали това ще стигне, за да се преодолее преднината на г-жа Фандъкова. Още към обяд следващата неделя ще знаем дали е на път да се случи това чудо.

- Избирателната активност горе-долу е в рамките от тази на предишния вот за местна власт и все пак не е толкова висока. Има ли апатия у избирателите или подобни проценти са в рамките на нормалното?

- Разбира се, има трайна тенденция на спад на избирателната активност у нас. Това е доказателство за задълбочаващата се дистанция между власт и народ, между хората и институциите. Дистанция, която е вече толкова голяма, че е на път да се превърне в непреодолима пропаст. Моята прогноза не вещае добри новини - избирателната активност ще продължава да спада, ако не се промени начинът на правене на политиката и поведението на институциите.

- Не е ли тук, особено при местните избори, мястото на преференциите като възможност за активиране на избирателите?

- Ами не, на тези избори няма да ги има, защото Народното събрание по предложение на управляващата партия промени закона и направи практически неприложимо упражняването на правото на преференциален вот. Това вече е много трудно постижимо, прагът е изключително висок и очевидно това демотивира всички участници на тези избори - личи си по резултата, че не се е работило масово за преференции.

Удължават епидемичната обстановка до 31 юли

автор:Аида Паникян

visibility 58

/ брой: 127

София затъва в нови заеми

автор:Деси Велева

visibility 55

/ брой: 127

Най-сетне викат Борисов на разпит заради Бобоков

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 127

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 127

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 127

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 120

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 613

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ