29 Септември 2020вторник22:59 ч.

Снимка Пламен Андреев

Срещи

Йордан Марков: Позабравени са важни общочовешки ценности

Хората отделят все по-малко средства за култура, не крие огорчението си талантливият изпълнител

/ брой: 80

автор:Альона Нейкова

visibility 1334

Роденият в Силистра ЙОРДАН МАРКОВ се занимава с музика от дете. Консерваторията завършва четвърти по успех в класа на проф. Стефка Оникян. Три поредни години е носител на Наградата на публиката на фестивала "Пирин фолк" в Сандански, има и много други отличия, сред които призове от престижни международни конкурси като "Славянский базар", "Шанс" и т. н. Първият му албум "Живот на кръстопът" излиза през 2016 г. Представя песните от диска с атрактивни музикални спектакли в безброй градове на страната. В началото на месеца излезе и вторият му албум, кръстен "Силата на любовта", който вече може да се намери в търговската мрежа. А изпълнителят дори още не е навършил 26 години...

- Какво послание отправяте с названието на новия ви албум, Йордане?

- Силата на любовта е една от водещите в моя живот: любовта на семейството, на приятелите, на момичето за мен, както и любовта на публиката, когато пея по концерти и по участия.

- Имате ли любима песен?

- Не мога да кажа, всички са ми любими. Всяка песен (поне в 90% от случаите) е преживяна, преминала е през моя живот, вдъхновена е от реална история и случка. Така и композициите от новия ми албум разказват за чувства, предизвикани и породени емоционално от жена.

- Освен със "Силата на любовта" може да се похвалите и с нов проект...

- Така е. Казва се "Да пеем заедно" и в него участваме аз, Драго Драганов, по-познат като Драго Чая, композиторът Стефан Диомов и неговата нова група "Петте сезона" - млади момчета и момичета, които също продължават традициите на популярната българска стойностна музика. Правим много мащабно турне и с момичетата от балет "Дежавю". Вече минаха няколко от изявите ни в Плевен, Русе и Силистра. Всичко е на доста високо ниво, залите се пълнят, продадени са седмици преди самите дати на концертите. Интересът е голям, защото тази година пътуваме с още по-впечатляващо и ефектно аудио-визуално шоу, отколкото през 2018-а. Общо сме 30 души екип, като 8 човека отговарят за построяването на сцената, превозвана от камион и бус.

- Ясни ли са датите на предстоящите концерти?

- На 25 юни сме в Лятно кино "Орфей", в Пловдив, където преди много години е пяла Тина Търнар. Това е една от големите гордости за жителите на града. На 27 юни ще излезем на сцената на Летния театър във Велико Търново. На 13 август да ни очакват в Слънчев бряг. В навечерието на празника на морската ни столица - на 14 август, сме в Летния театър на Варна. На 15 август, на Богородица, ще зарадваме публиката в Летния театър на Бургас. На 30 август сме на централния градски площад в Каварна. А на 3 декември ще бъдем в зала 3 на НДК. Това не са всички концерти, а ясните за момента и организираните на 100%. Има много други дати и градове, които са в процес на договаряне: по Черноморието - Созопол, Царево, Приморско, където ще бъдем през лятото, отделно в Троян, в Ловеч, в Тутракан и на много други места. Така че, живот и здраве, хората да следят нашите социални профили, където винаги могат да се информират за предстоящите концерти и събития.

- Кой стои зад организацията на всичко това?

- Изцяло - аз. Освен че, както винаги, уреждам турнетата, мои са идеята и поканата към другите участници в концертите. Изключително трудно и сложно е. Знаем всички на какво ниво в днешно време е културата в страната, особено в по-малките градове и населени места. Хората не са запознати, но много от спектаклите, които се представят в провинцията, се дотират от Министерството на културата. И тъй като организаторите получават много голяма подкрепа и субсидии, имат възможност да си позволят по-евтино да пуснат билетите за публиката. А ние сме изцяло частен проект и нашите цени може да се сторят малко по-високи от другите. За да може да поддържаме нивото на това аудио-визуално шоу, ползваме най-скъпата техника в света, много качествено осветление и озвучаване. Изключително огромен труд е организирането на такива концерти. Само нощувките и пътните да се покрият на тези 30 човека е голям разход. Но поне залите са пълни и концертите минават като миг. Хората виждат крайния продукт от 2 часа и 10 минути и не си дават сметка какво точно стои зад него.

- Как стои въпросът с уреждането на авторските права?

- Ако трябва да бъда честен, ние сме от малкото хора, които отчитат лоялно и редовно отчисления към организациите за колективно управление на авторските права. Даже ми разказаха, че са обикаляли по общини, за да ги запознават със задълженията, които са към тях, и са ме давали постоянно за пример, че съм млад човек, но организиран: всичко е точно и коректно, плаща се, изпипано е.

- Какви цени на билети за концерт се приемат от хората в провинцията за високи?

- Наистина това е малко абстрактно понятие. Във всеки град е различно, защото гледаме да се съобразим с финансовата възможност на хората. Цените за мои концерти варират - 12, 15, 18, 20 лв., в зависимост от различните сектори. За едни и най-ниската цена им изглежда висока. В градове като Варна и Бургас театрите са много големи, наемите са огромни, рекламата е изключително скъпа и там цените са вече към 20-25 лв., за да може да издържим и да правим качествено шоу.

- Явно въпреки всички приказки на властта, че стандартът на живот се е покачил, като обикаляте с музикални спектакли в малките градове, виждате различна картина...

- Просто такива станаха времената и хората отделят все по-малко средства за духовното. Знае се, че ако в една община не достигат пари, първо се реже от култура, въпреки предвиденото в бюджета. Така е и в повечето български семейства - когато трябва да се лиши от нещо, за да купи друго, човек спестява от ходене на концерти, на театър, на кино... А зад всичко това стои огромен труд.

- Какво ви дава сили и стимул да продължавате да обикаляте из страната, да правите концерти, да пеете, да издавате албуми?...

- Така съм научен. Израснал съм в патриархално семейство и моите родители са ме възпитали с оглед на изконни общочовешки ценности като морал, трудолюбие, уважение, които в днешно време малко се позабравиха. Също има и доза късмет във всяко нещо, но много са важни трудът и постоянството, както и упоритостта.

- Чие мнение смятате за най-ценно?

- Публиката за мен е най-големият барометър. Винаги казвам: заповядайте на концертите, усетете атмосферата, чуйте какво си говорят хората след това във фоайетата на залите и театрите. Винаги искат да се снимат с изпълнителите, да си купят наши албуми, дискове, календари, да вземат автографи, да си поговорят с нас, да се докоснат... Това са онези ценни мигове, които ти показват дали вървиш по правилния път.

- Изглежда като сбъднат сън...

- Наистина, това са осъществените ми детски мечти - да имам мой екип, балет, хора, с които да работя, колкото и трудно да е, да пътуваме из страната и да концертираме с тази хубава българска музика. Въпреки че песните са минали през моя живот и сякаш разказват за него, до голяма степен са универсални и всеки може да се познае в тях, да открие себе си в стиховете и в посланията на думите. Няма да забравя никога как след един от моите концерти дойде непозната жена и ми каза: "Бях се отказала да вярвам, че съществува истинската, голяма и безкористна любов, за която се пее. Но с вашето представяне, благодарение на казаните от вас думи, чрез песните и посланието, което носите в себе си заедно с положителната енергия, отново повярвах, че чувствата не са мит и едва ли не утре ще я срещна тази любов." Такива мигове ме правят истински щастлив.

- Предстои Възкресение Христово. Какво означава този ден за вас?

- Това е много голям християнски празник. В семейството ми винаги се е почитал, така е и до ден днешен. През последните години понякога работя на Великден. Но сега избрах да почивам. Ще се прибера при моите родители, в родния ми град Силистра, да се видя с приятели, с близки, да си почина и аз малко, защото наистина няма събота и неделя за мен. Ще използвам празничните дни да намеря време за себе си. Хубаво е в това забързано всекидневие да се спираме понякога и да си даваме сметка за някои от значимите неща в живота ни.

- Кой лично ваш ден бихте могли да наречете велик?

- Освен момента, когато съм се родил, това може би е денят, в който се срещнах с Тончо Русев и Евтим Евтимов. Благодарен съм и на всички останали автори, които ми подадоха ръка през годините и повярваха в мен, за да стигна и до втория ми албум, и до толкова хубави златни песни, харесвани от все повече млади хора. А това се вижда и на моите концерти. Което може само да ми дава кураж и увереността, че вървя по правилния път. Аз наистина съм щастлив човек. Защото въпреки всички трудности се чувствам избран. Смея да твърдя, че съм единственият млад изпълнител, който продължава традициите на българската мелодична песен.

- Още ли разпъват музиката ни на кръст, или тя вече се доближава към своето възкресение?

- Има медии и хора, които го правят. С много колеги сме си говорили, че не се пускат хубави български песни по различни частни радиа и телевизии. Но ние не можем да им се сърдим: те явно имат свое виждане, собствен проект за реализация. Но ето примерно БНТ подкрепя млади хора. По БНР в огромна част от времето се излъчват изпълнения на начинаещи певци. Особено в регионалните центрове на националното радио: Варна, Стара Загора, Видин, Шумен, където звучи изключително и само българска музика от млади изпълнители, които залагат на мелодичните шлагери. Дори ми казват, че в Благоевград често пускат мои песни, обаждат се в радиото хора, за да ги поръчват, което може само да ме радва.

- Как млад изпълнител може да пробие в България?

- С упоритост и талант! Заедно с ръководството на Община Силистра т. г. на 9, 10 и 11 септември организираме нов национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен. Нарекохме го "Дунавски звезди". Елитно жури ще оценява по иновативен начин талантливите певци. И това наистина ще бъде огромен празник за моя роден град, за всички негови жители, гости и участници. Надявам се да се получи и да се даде едно рамо на младите. Вярвам, че много таланти ще изгреят на сцената именно в Силистра.

- Предстоят избори. Гласувате ли?

- Винаги! Смятам гласуването за задължително.  Не разбирам хората, които не упражняват това свое право, а после се оплакват. Като нещо не им харесва, да организират протест, стачка, референдум... Или да вървят да гласуват. И не е вярно, че нямало за кого. Бюлетината е пълна! Преди няколко години, ако не се лъжа, на предните евроизбори бях във Франция. Поканиха ме от българско училище в Париж да изнеса концерт за 24 май. Тогава гласувах в нашето посолство. Същото направих следващия път и в Кишинев, Молдова, където участвах в един от най-големите конкурси за изпълнители. Така че, където и да съм по света, винаги гласувам.

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 33

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 151

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 73

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 83

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 67

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ