29 Юли 2021четвъртък22:23 ч.

Кирил Петков за ремонта на язовирите:

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

Резултатите от проверката влизат в прокуратурата

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 956

Празни водоеми са ремонтирани на петорно по-високи цени 

Критият повече от две години ремонт на над 400 язовира в "критично състояние" от правителството на ГЕРБ се оказа безстопанственост за над 630 млн. лв. Това е показала проверката на първите три от списъка с приключил ремонт на 10 обекта, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков. Инспекцията на водоемите е направена лично от него и установила празни и затревени водоеми в полето, двойно до петорно завишени цени на изпълняваните дейности. "Това за мен е равнозначно на безстопанственост", каза Кирил Петков на специален брифинг. Той допълни, че ще продължи и с останалите завършени по документи обекти. Най-вероятно е да се окаже, че и те са празни и затревени.  Причината е, че въпреки че на 31 декември 2020 г. Държавната консолидационна компания (ДКК) е приела обектите от държавната фирма "Монтажи", вече половин година не ги е предала за стопанисване на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", обясни министърът. Затова при всеки дъжд водата се изпуска, тъй като за държавното предприятие те все още се водят в ремонт, допълни той.

Всички документи от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата, каза икономическият министър. Освен това Агенцията за държавна финансова инспекция също ще направи проверка на  "Монтажи", допълни той. Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали по случая. Икономическият министър е разпоредил всеки сключен договор от "Монтажи" с доставчик на услуги да минава на контрол през комисията за прозрачност и публичност в Министерството на икономиката, за да бъдат спестени средства на данъкоплатците занапред.

Петков е проверил първите три водоема от общо 10 в списъка, предоставен му от ДКК. Това са язовир "Пазар дере" в община Угърчин, област Ловеч, за 2,55 млн. лв. без ДДС и водоемите "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4" край Сливен, ремонтирани съответно за над 1,9 млн. лв. и за близо 550 хил. лв.

Общото е, че и трите водоема са ремонтирани от една и съща фирма, а цените на строително-монтажните дейности и материалите за завишени.  За пример той даде цената на кубик бетон от 214-219 лв., докато на пазара е наполовина по-ниска. Цената за превозването на земна маса на тон за километър е 1,16 лв., което е пет пъти по-скъпо спрямо пазарните, посочи Кирил Петков. Той отбеляза, че средствата за транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става дума за различни области - Сливен и Ловеч. Най-странното е, че и трите обекта са приети от ДКК в навечерието на Новата година. "На 31 януари тези три язовира са предадени от държавната фирма "Монтажи" към Държавната консолидационна компания. След като са предадени на ДКК и към ден днешен не са предадени към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези 3 язовира не са влезли още в експлоатация. За мен това е безстопанственост, когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени", допълни Кирил Петков. Представените от Петков цени са завишени, коментира предшественикът му Лъчезар Борисов.

Коментар - в статията "Опитно поле"

Тошко Йорданов размаха пръст на ДБ и ИБГНИ

автор:Юлия Кулинска

visibility 30

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 145

Асен Балтов съобщи за уволнения в "Пирогов"

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 891

/ брой: 144

Левски във Вароша

visibility 72

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 97

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 113

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ