06 Юли 2020понеделник12:00 ч.

Ясни са любимите думи на българите

Резултатите са от онлайн анкета, в която се включиха 1000 души от цялата страна

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 1115

От специално проучване стават ясни любимите думи на българите. В онлайн анкетата се включиха 1000 души от цялата страна. Интересен е фактът, че сред тях има представители на почти всички възрастови групи: 28,3% са между 18 и 28 години, 28,5% - от 29 до 39, 24,2% - от 39 до 50, и 18,9% са над 50-годишни.
От всички участници в изследването 91,6% смятат, че всекидневната им реч съдържа повече от 50 на сто български думи. Като любими се открояват "обич", "родина" и "благодаря" (посочени от 389 човека). Сред останалите, които хората припознават като мили и родни думи, са "либе", "обич" и "омая".
Най-използваните чуждици пък са "ок", "мерси", "супер" и "уикенд". При възрастовата група от 18 до 28 години съвсем естествено като по-често употребявани думи се явяват всички, свързани с технологиите: "ъпгрейд", "иновация", "имейл", "копи/пейст", "скрийншот", "лайк" и др.
Сред любимите народни будители на първо място се откроява Васил Левски, оставил най-дълбока следа както в самосъзнанието, така и в езика ни. До него се нареждат имената на Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и мн.др.
Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от "Две хубави очи" на Яворов. За непреходни родни творци са посочени Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, а също така и автори от ново време - Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.
Десетима от попълнилите анкетата ще получат ваучери на стойност 20 лв. всеки, предоставени от книжарници "Хеликон".
Проучването е направено от проекта "Как беше... на български?". Инициативата съществува повече от година, родена от желанието на екипа на агенция за маркетингови комуникации Knowbox да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни.

 

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ