04 Юли 2020събота15:41 ч.

XXI век ще е век и на фобиите?

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 1028

За последните 10 години броят на видовете фобии е нараснал почти 3 пъти, от 300 за 1996 г. до 1030 за 2006 г. Покачила се е и средната световна "норма за тревожност" - от 10 на сто на 25 на сто, т.е. всеки четвърти човек страда от някакъв тип невроза, твърдят британски специалисти от Кралския колеж.
Психолозите отбелязват, че в днешно време най-много се страхуват младите хора на възраст до 30 години, като страхът завладява най-често хората с висока интелигентност.

Науката вече е дефинирала
нови типове фобии


непознати допреди само десетина години:  космикофобията -страх от космически явления, например падане на метеорит; киберфобията - страх от работа с компютър, възрастните хора са страхуват да докоснат компютъра, за да не повредят нещо; прософобията - страх от прогреса, най-често опасения от това, че животът ще започне да се управлява от машини; хеленофобията - страх от научните термини, ако не разбера нещо, ще ме вземат за глупак; ергофобията - страх от работа, аз нищо не умея и ще ме изгонят от работа.
"Заслуга" за някои страхове има и все по-голямата популярност на рекламите по медиите. След рекламните послания някои хора страдат от верминофобия - страх от микроби; фалакрофобия - страх от оплешивяване; ритифофобия- страх от бръчки; дисморфофобия - страх от физическа непривлекателност; осмофобия - страх от мириса на собственото тяло.
Много от жителите на големите градове изпитват страх например да влизат в метрото. Парадаксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен водач или по лоши пътища.
Ако избоените дотук страхове ви се струват обикновенни и нищо ново, споменаваме, че съществуват и някои по-екзотични фобии: аблютофобия - страх от миене и водни процедури; апопатофобия - страх от ходене в тоалетна; базофобия - страх от ходене; хедонофобия - страх от наслаждаване; метрофобия - натрапчив страх от поезия; спектрофобия - страх от огледала; ерейтофобия - страх от изчервяване, и накрая фобофобия - страх от възникване на страх.
Дотук добре с информацията, единственото, което може да си пожелаем, е нашите фобии да са нещо по-лесно, за да не ни вредят много, когато им се поддаваме.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ