25 Март 2019понеделник18:51 ч.

Снимка f-16.net

Втори скандал с продажба на Ф-16 в Източна Европа

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 938

За втори път през последните седмици около страна от Източна Европа възниква скандал с продажбата на американски изтребители Ф-16. След като правителството на Словакия се оказа пред криза заради разногласия в управляващата коалиция около сделката за покупката на Ф-16, сега скандалът сполетя Хърватия, съобщи израелският блогер Олег Грановски. Причината е, че САЩ заплашват да провалят сделката и обвиняват Израел в нечестни търговски похвати.

Балканската държава се договори с Израел да й бъдат доставени 12 изтребителя Ф-16Ц/Д втора ръка (10 едноместни и два двуместни самолета), а също един тренажор и друго съпътстващо оборудване на сума от 493 млн. долара. Изтребителите, които са доставени на еврейската държава в периода 1987-1988 г., имали остатъчен ресурс от 3000 летателни часа, което щяло да позволи на Хърватия да ги експлоатира поне 25 г. Доставките трябваше да се извършат в периода 2020-2023 г. Израелските изтребители бяха предпочетени от хърватите пред предложенията на Южна Корея за ФА-50, шведските “Грипен”, втора ръка Ф-16 от Гърция и пред американски Ф-16В “Вайпър”, които сега се предлагат на редица държави, включително Словакия и България. Предложението на САЩ е било с най-високата цена. 

Причината за американското недоволство, според израелската преса, е че на изтребителите за Хърватия е монтирано ново израелско оборудване, което въпреки че формално са 30-годишни ги прави конкурентни на новите машини от САЩ. На 3 декември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е обсъждал този въпрос в Брюксел с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, по време на който станало ясно, че против сделката е Пентагонът. Това пък на свой ред удивило хърватите, пред които министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изразил задоволство от избора им и проявил разбиране към отпадането на Ф-16 “Вайпър” поради високата му цена. 

За сравнение при положение, че Хърватия се договорила за 12 изтребителя от Израел за 500 млн. долара, американците са поискали за дванайсет “Вайпър”-а  1,6 млрд. долара и то без цената на оръжието, пише Грановски. 

Сега Хърватия настоявала пред Израел бързо да уреди този въпрос с американците. 

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 255

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 212

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 268

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 57