17 Юни 2024понеделник08:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всяка храна, приготвена за Коледа, е вкусна

17 рецепти за празничната трапеза споделя Ирина Катеринска

/ брой: 297

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 116

Всяка храна, приготвена за Коледа, е щастлива. Тя се ражда с частица от настроението на онези, чиито ръце я докосват. Затова някои сладкиши ни карат да бъдем нетърпеливи, други ни изпълват с вълшебни мечтания, а трети ни превръщат в палавници, които разсипват захар и брашно по пода или похапват от суровото тесто. Няма значение за колко души готвим, дори и да го правим само за себе си, парливият вкус на канелата, гъделичкащият аромат на карамфила, лютивостта на джинджифила, уханието на ром и ванилия намират своя начин да се завихрят във вълшебен танц около нас.
В книгата "Малка книжка за Коледа", издание на "Ентусиаст", ще намерите рецепти за захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, за кюфтенца от леща, за сладки с черен пипер и за пикантен горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка. Докато опитвате някоя от любимите ни рецепти, се надяваме и вашата Коледа да се превърне в палава вълшебница, чиито поли ухаят на печени орехи, карамелена захар и парлива сладост! Това споделят авторката на книгата Ирина Катеринска и нейният съпруг Димитър Катерински, който е фотографирал готовите ястия.
Ирина Kатеринска по професия е журналист, със страст към готвенето. В момента живее в Германия. Идеята за книжката възниква спонтанно по инциатива на Димитър. Той е основният дегустатор и почитател на кулинарните вълшебства, сътворени от неговата съпруга. Рецептите са 17, защото това е едно от любимите числа на артистичното семейство. Ирина Катеринска издава в интервю за издателството своите кулинарни тайни.

Дълбока тенджера, пълна с любопитство

- Кое е любимото коледно ястие във вашия дом?
- Най-любимият ни вкус е комбинацията от гъст боб, къкрил цял ден на печката, и топла содена питка - случва се нещо успокояващо и утешително, когато се срещнат, което те кара да бъдеш смирен. А по време на сладката коледна закуска у дома, на най-голяма почит са щоленът и меденките.
- Трябва ли да си добър кулинар, за да се престрашиш да експериментираш в кухнята?
- Смелостта няма нищо общо с престрашаването да експериментираш. За него са нужни голяма доза желание да задоволиш търсенията на небцето си и да отдаваш дължимото на удоволствието. Да си представяш какво биха си казали патладжанът и чесънът с пълнозърнестата паста или пък меласата и черният пипер с брашното. За да експериментира  в кухнята, на човек му е нужно просто да обича да си похапва вкусно и да обърне гръб на страха от печката поне веднъж.
- Коя е най-важната съставка, за да стане едно ястие вкусно?
- Дълбока тенджера, пълна с любопитство. И хубаво масло.
- Съпругът ти споделя ли хобито ти или е само дегустатор?
- Димитър е изключително покорен дегустатор, прекрасен фотограф, който изпълнява всичките ми желания и идеи, и най-вече отговорен спасител, ако нещо по време на готвенето се обърква. Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ