29 Май 2023понеделник02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Всички пиеси на Чехов излизат в два тома

Две от 16-те творби не са превеждани досега

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 139

След премиерата на "Иванов" - първата от големите пиеси на Антон Павлович Чехов, реакциите са крайни. Наричат го "безразсъден клеветник на идеалите на своето време", а за драматургичната творба казват, че е "дълбоко безнравствена, нагло цинична бъркотия на понятията". Героят му пък бил "негодник, който пренебрегва всички божествени и човешки закони".
Трудно разперва криле и "Чайка" - тя преседява при Цензурната комисия с месеци, а писателят не пожелал да приеме исканите от нея промени. След премиерата отзивите в пресата са съкрушителни: "Това е просто някаква дива пиеса и не толкова в идейно отношение, а в сценично-литературен смисъл всичко в нея е първобитно, примитивно, уродливо, нелепо." Върху Чехов се стоварват обвинения в презрение към сценичните правила, в "ибсенизъм", било "недопустимо да се стреля по университетски професор, дипломирано лице" във "Вуйчо Ваньо".
Така започва легендата на един от най-големите драматурзи в света - обруган, неразбран и под натиск. Чехов създава 16 пиеси - до днес пет от тях - големите "Чайка", "Вуйчо Ваньо", "Иванов", "Три сестри" и "Вишнева градина" - са поставяни на сцена хиляди пъти на почти всички езици по света, малките са по-непопулярни, но също показват гения на руския класик.
Сега за първи път всички излизат заедно на български в два тома с твърда корица с логото на издателство "Лист". Две от тях - "Татяна Репина" и "Нощта преди съда", преди не са превеждани, научи ДУМА от Елена Кръстева. Преводите са на Рачо Стоянов, Димитър Подвързачов, Христо Влахов, Атанас Далчев и Боряна Даракчиева. В книгите са включени и историите около създаването на всяка пиеса. Оформлението на томовете е на Капка Кънева.

Самият Чехов има по-скромно мнение за пиесите си: "Пиша тази пиеса не без удоволствие, макар че ужасно нарушавам условията на сцената. Комедия, три женски роли, шест мъжки, четири действия, пейзаж (изглед към езеро); много разговори за литература, малко действие и пет пуда любов." "Струва ми се, че в моята пиеса, колкото и да е скучна, има нещо ново. В нея няма нито един изстрел, между другото." Но в думите му се прокрадва най-важното - той нарушава принципите на театъра, подхожда новаторски към героите, сюжета, кулминацията.
Днес по пиесите на Чехов учат всички световни драматурзи, писатели, театрални режисьори, актьори.

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ