09 Август 2020неделя05:00 ч.

Вселената на Стоимен Стоименов-Тимчо

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 389

Съюзът на българските художници представя до 30 юли ретроспективна изложба живопис на Стоимен Стоименов-Тимчо в галерия "Райко Алексиев", ул. "Г. С. Раковски" 125.

Стоимен Стоименов твори сравнително изолирано в село Капитан Димитриево, Пазарджишко. Това вероятно е едно от условията, които го правят по-чувствителен към детайлите в ежедневието, към природата, чието присъствие е много по-осезателно, отколкото в големия град. В пейзажите, които рисува, той търси фантастичното, онова не-съвсем-точно предаване на реалността през субективно преживяното. Сякаш в съня си се рее в позната вселена, но не тази, в която се събуждаме сутрин.

"Неговите пейзажи не държат сметка на физическата реалност, а архитектурата на реалното е заменена с архитектурата на съня. Интересът към причудливите детайли и дълбоките меланхолични, пейзажни перспективи подканват естествено погледа да изследва картините. Като форма и цветност визиите на Стоименов клонят към метафизика", пише за него още през 1999 г. изкуствоведът Руен Руенов.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ