25 Май 2020понеделник09:12 ч.

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

През последните 20 години 81 на сто от публичните средства са изразходвани без ефект

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1232

През последните 20 години половината пари, които е похарчила държавата, са отишли на вятъра. От 149 млрд. лв., разпределени от правителствата от 1998 до 2017 г. през държавния бюджет, близо 78 млрд. лв. са изразходвани толкова неефективно, че могат да се определят като провал. Това става ясно от прегледа на одитните доклади на Сметната палата, подготвен от Института за пазарна икономика. 

242 са случаите на добро използване на държавни пари, възлизащи на 34 млрд. лв. Други 311 случая, на стойност 36.9 млрд. лв., не могат да бъдат определени нито като успех, нито като провал. В провалените случаи са похарчени 81% от публичните средства, а в успешните - около 13%, сочат данните на ИПИ. 

Статистиката на икономистите стъпва върху 966 одитни доклада. Те обхващат 20 години от работата на администрацията (1998-2017 г.) и се отнасят за около 149 млрд. лв. бюджетни средства. От похарчените през последните 20 години пари от бюджета по пера, одитирани от Сметната палата, към половината са отишли на вятъра. Като провал могат да бъдат определени 413 случая на стойност 77.6 млрд. лв.,твърдят от ИПИ.

242 са случаите на добро използване на държавни пари, възлизащи на 34 млрд. лв. Други 311 случая на стойност 36.9 млрд. лв. остават некласифицирани, защото не могат да бъдат определени нито като успех, нито като провал. В провалените случаи са похарчени 81% от публичните средства, а в успешните - около 13%, сочат данните на ИПИ. Прегледаните 966 одитни доклада и големият брой на провалите показват нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците. В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнесът, смятат икономистите.

Според тях е много притеснително, че делът на провалите не намалява през последните години. Още повече, че в годините на парламентарни избори делът на провалите се увеличава. Основните слабости на администрацията не се променят значително през годините, сочи изследването. На базата на данните ИПИ за пореден път прави извода, че "колкото по-малко средства събира и харчи държавата, толкова по-малко са загубите за данъкоплатците". "Одитните доклади ясно показват, че в много случаи администрацията работи неефективно, неефикасно и неикономично, нито пък постига целите си", смятат икономистите. 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ