28 Септември 2020понеделник14:17 ч.

Всеки трети ще издържи само седмица без приходи

Повече от половината от хората у нас трудно са покривали разходите си през последните 12 месеца

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 586

Една трета от българите - 31%, могат да издържат само седмица, ако изгубят основния си източник на приходи. Това става ясно от международно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За 26% от нашенците този срок е месец. 15 на сто посочват, че биха успели три месеца, 10% - шест или повече месеца, а 18% не знаят.

Над половината от българите са посочили, че са имали затруднения да покриват разходите си през последните 12 месеца. За 50,4% от сънародниците ни е имало момент през изминалата година, когато разходите им са надвишавали приходите, при средно 35,3% за международното проучване. 4 на сто от българите обмислят внимателно всяка покупка.

Докато светът се отърсва от финансовия шок от коронавирусната криза, ново проучване сред 26 държави показва, че голяма част от хората са опасно неподготвени за по-значителен икономически проблем. Според международното проучване за финансова грамотност през 2020 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 42% от анкетираните 125 787 пълнолетни участници се притесняват как ще поемат ежедневните си разходи. 40% са разтревожени за финансовата си ситуация, а 37% посочват, че едва се справят, съобщава "Блумбърг".

На въпроса "Ако изгубите основния си източник на приходи, за колко дълго ще може да продължите да покривате ежедневните си разходи, без да заемате пари или да се местите" най-голяма част от запитаните са посочили, че биха могли да издържат около седмица - 28%. За 25% от анкетираните този срок е месец, за 15% - три месеца, за 18% - шест или повече месеца. Останалата част от малко над 14% посочват, че не знаят колко могат да издържат. 

У нас също най-голям е делът на хората, които могат да издържат само седмица - 31%. За 26% от допитаните този срок е месец. 15 на сто посочват, че биха успели три месеца, 10% - шест или повече месеца, а 18% посочват, че не знаят.

74% от анкетираните малко над 1000 българи обмислят внимателно всяка своя покупка, което ни поставя сред предпазливите страни, като средно за участващите в допитването този процент е 71,1%. Проучването показва също, че българите са сред нациите, които като цяло плащат навреме сметките си. 83,3% от анкетираните посочват, че не се бавят със задълженията си при средно 79,4% за проучването. По този показател най-точни са гражданите на Естония с 95,1%, а на обратния полюс изненадващо е Германия с 50,4%. Над половината от българите обаче посочват, че са имали затруднения да покриват разходите си през последните 12 месеца. За 50,4% от сънародниците ни е имало момент през изминалата година, когато разходите им са надвишавали приходите, при средно 35,3% за проучването. Допитването показва, че голяма част от българите пестят пари - 78,2%. Най-спестовни са жителите на Индонезия, където почти всички допитани активно заделят средства. Спестените пари обаче изглежда са без зададена цел, тъй като само 39,4% от запитаните у нас посочват, че имат дългосрочна финансова цел, за която отделят средства.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 38

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 50

Скандал в Белия дом: Укривал ли е данъци Тръмп?

автор:Дума

visibility 125

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 301

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ