18 Юни 2021петък15:37 ч.

Всеки четвърти сигнал за нарушение на трудовите права - за неплатени заплати

Хората над 65 г. най-рядко докладват за нередности на работното място

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 790

Най-много сигнали за нарушения на трудовите права са свързани с неплащане на заплати - 25%. Това става ясно от Шестия годишен доклад на КНСБ за нарушения на трудовото законодателство. Малко по-малко - 24,7%, са сигналите за нарушаване на работното време, почивките и отпуските. При тези нарушения се забелязва лек спад, но той най-вероятно се дължи на факта, че доста фирми от около година работят от разстояние.

Има ръст на нарушенията, свързани със здравословни и безопасни условия на труд. Те са близо 15% от подадените сигнали и ако през 2019 г. са 49,6% от всички установени нарушения, то през годината на пандемията от КОВИД-19 са 51,9%.

Най-голям е делът на нарушенията в леката промишленост - 15,6%, следват услугите и търговията, в здравеопазването са 11%, в образованието - 10,4%, в туризма и хотелиерството са 5,5%.

Най-много сигнали за нарушения на трудовите правоотношения са подадени от сферата на търговията на дребно (13 032), ресторантьорството (10 563), независимо че доста време тези заведения бяха затворени, както и от строителство на сгради (5106), което почти не спря по време на пандемията.

През последните 6 години се наблюдава тенденция на намаляване на проверките от ГИТ, отбелязва докладът на КНСБ.

Пловдив е областният град с най-много регистрирани сигнали за нарушения на трудовите права - 14%, от Велико Търново, Хасково, Габрово и Смолян са подадени по 12%, от София - 9%.

От КНСБ още от миналата година настояват за законови промени, свързани с регламентирането на трудовите права при наложената от пандемията работа от разстояние.

Над 1/3 от сигналите са подадени от хора на 46-55 г. Най-рядко сигнализират за нарушени трудови права хората над 65 г. Жените са по-активни и от тях са дошли близо 57% от сигналите за нарушения.

От синдиката са категорични, че в момента един от важните проблеми е изчисляването на сумираното работно време, както и извънредният труд. КНСБ е поискала среща със служебния министър-председател, за да разбере дали служебното правителство ще гарантира запазването на 300 хил. работни места, какви ще бъдат мерките и  с какви пари ще бъдат обезпечени. Синдикалният лидер Пламен Димитов обяви, че КНСБ очаква да бъде запазено стимулирането с 1000 лв. на работещите на първа линия.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 979

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 662

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 609

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ