26 Март 2023неделя06:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Полк. Леонид Кучеряви:

Все пак Кевин Костнър играе само роля

Основното изискване за бодигарда е да има глава на раменете, казва шефът на охраната на президента на Украйна Виктор Янукович

/ брой: 141

автор:Христо Христов

visibility 2156

Леонид Кучаряви е роден през 1947 г., а от 1977-а е в структурата на Националната служба за охрана на високопоставени държавни и политически ръководители. Сред хората, за чийто живот е отговарял, са Леонид Кравчук (1991-1994), Леонид Кучма (1994-2005), Виктор Юшченко (2005-2010), а в момента отговаря за опазването на Виктор Янукович. Съпругата му Зоя е поетеса, синът им Юрий е дипломат. От петък е на посещение в България в качеството си на президент на Международната федерация по бодигардинг и наблюдава първото състезание за новоучредената световна купа "Бодигард 2010" в Стара Загора.


- След близо 3 десетилетия в служба за охрана живота на държавните ръководители коя е била най-инфарктната ситуация, за която сте запазили спомен?
- Не бих казал, че е имало инфарктни ситуации, но истината е, че нерядко има повишено напрежение. Запомнил съм визитата на президента Бил Клинтън през 2000 година в Украйна, може би защото това беше едно от първите посещения на толкова високопоставен държавник. На площада в Киев, където имаше над 20 хиляди души - вероятно си представяте какъв е бил градусът на емоцията тогава. Имаше предвидено посещение в Киевско-Печорската ларва, което изискваше особена подготовка. Спомням си, че участвах в два от сутрешните му кросове, които бяха по 5 км.
- Имало ли е случай с реална опасност за живота на охраняваните от вас персони?
- Задачата на службата, в която работя, както и на всички аналогични служби по света, е да не допускаме подобни ситуации. Прави се всичко възможно те да бъдат избегнати. Например за посещението на папа Йоан-Павел II през 2001 г. се готвихме може би повече от месец. Тогава бяха включени над 3500 служители на различните ведомства. Моделирахме различни ситуации, още повече че вече имаше покушение над Светия отец. В крайна сметка получих лична благодарност от него.
- По-лесно или по-трудно се охранява един държавник от една персона например като тази на поп изпълнителката Мадона?
- Не бих могъл да правя съпоставки, не ми се е случвало досега да охранявам такава личност. Може би като организация е по-леко, защото в крайна сметка при певците, за разлика от държавниците, се включват далеч по-малко служители и служби. Трябва да се знае, че охраната не е само да стоиш зад гърба на обекта си.
- Кои са трите основни изисквания за бодигарда?
- О, не са три, а много повече, но на първо място бих сложил това, че трябва да носи глава на раменете си. Всичко е последващо. И, разбира се, трябва да действа в съответствие със законодателството.
- Известен сте като много добър, да не кажа - изключителен стрелец. Налагало ли се е да използвате в реални ситуации пистолета си? И коя е любимата ви марка?
- Слава Богу, не ми се е налагало досега да стрелям по време на работата си. Имало е случай, мисля, че беше при президента Кучма, когато човек от тълпата направи опит да го нападне с нож в ръка - острието беше спряно от дръжката на пистолета, който така и не беше изваден от кобура. Колкото до любима марка - стрелял съм по мишената с различни оръжия, в момента съм с украинския "Форт 12", но на състезания ползвам "Глок".
- Гледали ли сте филма "Бодигард" с американския актьор Кевин Костнър?
- Разбира се, хубав филм и добра игра. Канихме го да дойде на състезанията по бодигардинг, които организираме в Ялта вече 12-13 години, но се оказа, че точно тогава е зает със снимки.
- Добър охранител ли е героят на Костнър?
- Е, все пак това е само роля. Животът е много по-непредвидим.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ