02 Декември 2022петък01:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Джим О'Нийл:

Време е за нов световен ред

До 2027 г. Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света, прогнозира управителят на "Голдман Сакс"

/ брой: 267

автор:Дума

visibility 411

Световната икономика и геополитика се озовават на исторически кръстопът във връзка с това, че още през сегашното десетилетие групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) ще изпревари САЩ по размер на съвкупния си брутен вътрешен продукт. Заключението се съдържа в нов аналитичен доклад на една от най-старите инвестиционни банки в света - "Голдман Сакс" (GS), части от който са публикувани в лондонския седмичник "Сънди телеграф".
"До настъпването на 2020 г. четирите страни от групата БРИК ще изпреварят по размер на своя общ БВП Съединените щати", отбелязва председателят на управителния съвет на "Голдманд Сакс асет мениджмънт" Джим О'Нийл."А до 2027 г. Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света", прогнозира той.
Джим О'Нийл стана световноизвестен, когато през 2011 г. въведе в употреба в световната политика и икономика понятието "група БРИК". Сега - 10 години след знаменития си труд, в който бе обособена групата БРИК - той публикува нов доклад, посветен на основните тенденции и перспективи в развитието на световната икономика. В него Джим О'Нийл признава, че "силните темпове на развитите на групата БРИК са превишили и собствените му очаквания". По думите му вече не трябва да наричаме членовете на БРИК страни с нововъзникващи икономики, а следва да ги разглеждаме като държави, осигуряващи растежа на световната икономика, или страни на "икономическия растеж".
Според О'Нийл групата на седемте водещи икономики в света е твърде доминирана от Запада и се нуждае от фундаментално преосмисляне, посочва електронното издание на в. "Сънди телеграф". Във връзка с това Джим О'Нийл е на мнение, че на държавите от БРИК трябва да се предостави по-широко присъствие в ключовите световни финансови и икономически организации и структури. По-конкретно той предлага реформиране на Г-7 с включване на Русия в състава й.
След 10 години растеж на нововъзникващите икономики е време за нов световен ред, при който страните от БРИК да заемат полагащото им се място на масата на водещите икономики, заключава О'Нийл.
 

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ