05 Юли 2020неделя14:06 ч.

Воюващите в Либия близо до споразумение

На московските преговори Триполи подписа примирието, опонентите им отложиха решението си за днес

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 734

Протичащите в Москва преговори за примирие в Либия приключиха без подписване на споразумение, предаде РИА "Новости". 

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на преговорите е постигнат напредък. По думите му ръководителят на действащото в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж е подписал подготвеното споразумение за прекратяване на огъня. Неговият съперник фелдмаршал Халифа Хафтар, който командва Либийската национална армия (ЛНА), е поискал време за размисъл до вторник сутринта за окончателното си решение по споразумението. 

Над 6 часа продължиха преговорите между външните и военните министри на Русия и Турция, които обсъждаха проект за споразумение между ПНС, което е в Триполи, и ЛНА, която контролира 2/3 от Либия. 

Проектът предвижда взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН, прекратява се и прехвърлянето на турски войски в Либия. По информация на медиите Русия ще контролира прекратяването на огъня и ще изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции.

Двете страни в конфликта трябва да се съгласят да разрешат проблема изключително по мирен път и чрез разделяне на пълномощията и задачите между ПНС, от една страна, и парламента в Източна Либия, подкрепян от ЛНА на Халифа Хафтар. ЛНА ще бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на ПНС.

Документът предвижда контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да гарантира сигурността на нефтените и газовите находища.

Германия приветства споразумението за прекратяване на огъня, което е резултат от усилията на президентите на Русия и Турция, заяви говорителят на външното министерство Щефан Зайберт. Ако влизането му в сила се потвърди, това ще даде основание за провеждането на конференция по Либия в Берлин, дата за която ще бъде обявена допълнително.  

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 57

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 124

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 772

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1353

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ