31 Май 2020неделя11:26 ч.

Вода гази, жаден ходи

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 938

Поговорката важи с пълна сила за парите за болнично лечение на бедните. Те, разбира се, не знаят, че още миналото правителство се погрижи да бъде решен проблемът им. Наистина бюрокрацията си казва тежката дума, докато парите стигнат до болничните каси, но това не променя факта, че средствата ги има. Не променя и факта, че и тази, и идната година 80-90% от тях ще отидат там, откъдето пише, че са дошли - в държавния бюджет. Може би и с тях, както с парите от здравните вноски, финансовият министър Дянков ще крепи фиска. Както го крепи с неразплатените пари от научните проекти, на фирмите и т.н.
Колкото по-малко хора знаят и за фонда за лечение на бедни, толкова по-добре. Иначе огромна армия от клошари и просяци биват не само лекувани, но и отглеждани в болниците, които така или иначе са принудени да плащат от собствената си каса за хуманността на докторите. Та пари за тези пациенти има. Но е по-добре да не се знае за тях. А който знае - да ги получава толкова трудно, че да се откаже. Дори се стигна дотам, че кметове се канят да правят общински фондове за лечение на бедните. Дали те са информирани за наличието на препълнения държавен фонд? 
Но за управниците ни е по-удобно да сипят упреци към "предишните", които излапали всички възможни пари в държавата. И както е тръгнало с фонда за лечение на бедни, мигът, в който намалее вероятността да пълни хазната, със сигурност той би бил ликвидиран. Но това едва ли би учудило някого - още в една от първите си политически програми, непосредствено след създаването си, партия ГЕРБ недвусмислено написа, че болниците трябва да бъдат приватизирани. Сега, при рязкото обедняване на нацията, при нуждата, в която болниците имат нужда от пари, за да лекуват и бедните хора, е много удобно за Симеон Дянков никой да не знае за фонда и едни (макар и смешно малко!) близо 2 млн. лв. да хлътнат в бюджета. Макар и американски възпитаник, финансовият министър е българин и очевидно следва правилото, че капка по капка - вир прави. Днес съсипваме здравната система, утре - образователната... Едно е ясно - парите на коректните платци на здравни осигуровки отиват там, където ще отидат и парите за лечението на бедните.
Така се постига една пълна равнопоставеност - никой да няма достъп до медицинска помощ!
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1239

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 652

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1826

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ