20 Октомври 2019неделя21:03 ч.

Вода гази, жаден ходи

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 851

Поговорката важи с пълна сила за парите за болнично лечение на бедните. Те, разбира се, не знаят, че още миналото правителство се погрижи да бъде решен проблемът им. Наистина бюрокрацията си казва тежката дума, докато парите стигнат до болничните каси, но това не променя факта, че средствата ги има. Не променя и факта, че и тази, и идната година 80-90% от тях ще отидат там, откъдето пише, че са дошли - в държавния бюджет. Може би и с тях, както с парите от здравните вноски, финансовият министър Дянков ще крепи фиска. Както го крепи с неразплатените пари от научните проекти, на фирмите и т.н.
Колкото по-малко хора знаят и за фонда за лечение на бедни, толкова по-добре. Иначе огромна армия от клошари и просяци биват не само лекувани, но и отглеждани в болниците, които така или иначе са принудени да плащат от собствената си каса за хуманността на докторите. Та пари за тези пациенти има. Но е по-добре да не се знае за тях. А който знае - да ги получава толкова трудно, че да се откаже. Дори се стигна дотам, че кметове се канят да правят общински фондове за лечение на бедните. Дали те са информирани за наличието на препълнения държавен фонд? 
Но за управниците ни е по-удобно да сипят упреци към "предишните", които излапали всички възможни пари в държавата. И както е тръгнало с фонда за лечение на бедни, мигът, в който намалее вероятността да пълни хазната, със сигурност той би бил ликвидиран. Но това едва ли би учудило някого - още в една от първите си политически програми, непосредствено след създаването си, партия ГЕРБ недвусмислено написа, че болниците трябва да бъдат приватизирани. Сега, при рязкото обедняване на нацията, при нуждата, в която болниците имат нужда от пари, за да лекуват и бедните хора, е много удобно за Симеон Дянков никой да не знае за фонда и едни (макар и смешно малко!) близо 2 млн. лв. да хлътнат в бюджета. Макар и американски възпитаник, финансовият министър е българин и очевидно следва правилото, че капка по капка - вир прави. Днес съсипваме здравната система, утре - образователната... Едно е ясно - парите на коректните платци на здравни осигуровки отиват там, където ще отидат и парите за лечението на бедните.
Така се постига една пълна равнопоставеност - никой да няма достъп до медицинска помощ!
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ