22 Септември 2019неделя10:51 ч.

Влюбени и опиянени...

/ брой: 32

автор:Боян Бойчев

visibility 558

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Този въпрос е поредният, който ни разделя като нация.  

Едва ли има човек, който може да ме обвини, че не защитавам българското, националното. Че симпатизирам на чужди за нашия корен традиции и "ценности". Няма начин. 

Но ако излезем от религиозното значение на Свети Валентин и просто приемем деня като празник на любовта, какво лошо има?

Хората трябва да се обичат. Нека се обичат. Не само на този ден, а въобще. Сред всички други празници защо да няма и такъв на любовта? Нима тя не го заслужава?  

Нищо, че съвпада с нашия Трифон Зарезан. Те, двата си вървят заедно, ръка за ръка. Опиянени като влюбени. Денят на любовта и Денят на виното. 

Нека се обичат. Колко поети ги възпяват в стихове, за колко от тях те са вдъхновение. 

И проблемът не е дали ще ашладисаме този празник у нас. А дали през останалите дни от годината с лека ръка не се отказваме от българското. И берем чужди плодове, които ни излизат скъпо. Изглеждат добре, но са безвкусни, а често пъти - направо отровни. 

В този ред и други мисли ме връхлитат. Не съвсем празнични. И се сещам за пиянството на един народ, съвсем по вазовски. Ама в друг смисъл. Защото днес пиянството е тежко, до забрава. 

Пияни ли сме, че не виждаме как чезне България? И кога ще дойде сутринта да се събудим - отрезвели? За да разберем, че ни упойват вече толкова години, а ние вече толкова време си мълчим. 

А управляващите искат и да ги обичаме. Те си мислят, че мълчанието ни е любов, нали в любовта понякога думи не са нужни. 

Защото те много тачат Свети Валентин. Ама по свой си начин, самообичайки се. Защото са си самодостатъчни. Но ламтят и за нашата любов, особено по време на избори... 

Те и Трифон Зарезан тачат много. Опияняват се от властта си. И си мислят, че бъчвите ще бъдат винаги пълни и те ще могат да пият, да пият, да пият.  

Но аз знам, че един ден виното ще изкипи, ще излезе от бъчвите. И ще дойде онзи огнен празник, за който Смирненски говори... Тогава те ще разберат, че любовта е и огън. И ще го почувстват не като метафора, а в духа на реализма...

А дотогава... Обичайте се! Защото няма по-голяма сила от любовта. И по-разделяща от омразата. И отпийте от чашата с вино. С домашно хубаво вино. 

Пийте с мярка. Но обичайте без мярка - хората, които са в сърцето ви. 

 

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ