04 Април 2020събота16:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Властта въвежда "разхлабени" мерки

/ брой: 48

автор:Ростислава Иванова

visibility 365

Съветът за сигурност към МС излезе с нови, по-меки мерки срещу разпространението на коронавируса. Бойко Борисов заяви, че мерките може да изглеждат разхлабени, но са гъвкави, за да не убиват икономиката.

Училища ще се затварят за 14-дневна карантина само при регистриран коронавирус, обяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява антикризисния щаб. Всеки ден училищата ще се дезинфекцират по три пъти, ще има и дезинфектанти за ръце, а занятията ще започват с лекция за хигиената. С изключение на София, която остава в грипна ваканция до 15 март, училищата и детските градини в страната ще отворят от четвъртък, освен ако областните и общинските управи не са решили друго. 

Препоръчително е спортни събития и културни мероприятия да не се провеждат, ако има такива, ограничението за публика е до 250 души. Хората трябва да са на разстояние от 1 метър и да се настаняват през седалка. В областите с коронавирус като София, Плевен и Габрово областният управител може да наложи по-строги мерки. Ресторанти, барове и дискотеки трябва да осигуряват поне метър разстояние между клиентите. В областите с коронавирус се забраняват всякакви зелени и бели училища и конгреси, посещения в старчески и социални домове. "Препоръчва се и ограничаване на движението само по семейни и работни причини. Това не е забрана, но нека ограничим мотаенето из града без нужда", призова Мутафчийски.

По повод заплахите за оставки на медици заради липсата на защитни облекла и маски премиерът увери, че вече се произвеждат и до 24 часа ще бъдат готови първите 2000 екипа за многократна употреба. Според Борисов поръчката е за 30-40 хиляди екипа, а според здравния министър Кирил Ананиев - за 70 000.

"Прогнозите са, че през септември ще е пикът на коронавиуса. Никой не можеше да предвиди, че подобно нещо може да се случи. Светът е изцяло неподготвен за епидемия като коронавируса", призна Борисов.

Гъвкаво работно време и дистанционен труд могат да въвеждат работодателите като предпазна мярка за служителите си, препоръчва МТСП на работодателските организации. Фирмите трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване за надомна работа.

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 21

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 901

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 699

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 421

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ